Nezavisni stav

Političari, bez razgovora nema dogovora!

Političari, bez razgovora nema dogovora!
Foto: N.N. | Političari, bez razgovora nema dogovora!

Bosna i Hercegovina je složena država i svi znamo da se bez unutrašnjeg dogovora ništa u njoj ne može uraditi. Znamo i da, ako želimo da uđemo u Evropsku uniju, moramo da promijenimo sijaset zakona, a trenutno međunarodna zajednica insistira na Izbornom zakonu.

Kao i obično, u BiH sada tu nastaje problem. Lideri tri najjače stranke u BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik imaju svoje uslove prije početka razgovora. Tako prvi kaže da razgovori mogu, ali sa strancima kao medijatorima i da Dodik, kako kaže, deblokira državu. Dodik mu je odmah replicirao da od toga nema ništa i da mogu samo da pričaju bez stranaca. Čović kaže da nema ništa od ukidanja etničkog prefiksa u Predsjedništvu BiH i Domu naroda. Tako su sva trojica i prije starta razgovora dali uslove bez kojih oni neće započeti, ali moraju da shvate da će neko od njih (da li sva trojica ili samo jedan) morati da popusti. 

Političari uvijek ističu da je potrebno razgovarati, ako treba i mjesecima, samo kako bi se došlo do rješenja. To je dug i trnovit put, ali svi moraju da shvate da je interes ljudi koji su im dali legitimitet da ih predstavljaju u raznim institucijama na prvom mjestu, a ne njihovi lični interesi. Treba da shvate da se i jeftino dobijeni dnevnopolitički poeni kasnije mogu obiti o glavu. 

Izborni zakon, ako se ne promijeni ove godine, doživjeće svoju transformaciju za godinu-dvije, ali će se to morati dogoditi ako želimo da uđemo u veliku evropsku porodicu. Pošto su većini naših političara puna usta EU, sada imaju priliku da sa riječi pređu na djela.

Zato, političari, sjedite i razgovarajte, da li sa strancima ili bez njih, svejedno je, samo sjedite, pričajte i dođite do rješenja koje će zadovoljiti sve u BiH i kako biste je napokon poveli na put ka Briselu. Krajnje je vrijeme za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije