Obrazovanje

Afera "Diploma" zatvara Centar za obrazovanje?

Afera "Diploma" zatvara Centar za obrazovanje?
Foto: N.N. | Afera "Diploma" zatvara Centar za obrazovanje?

​SANSKI MOST - Ministarstvo obrazovanja USK najavilo je mogućnost zatvaranja Centra za obrazovanje odraslih "Multilingva" u Sanskom Mostu ukoliko se potvrde sumnje u zloupotrebe u vezi sa izdavanjem diploma.

Prema riječima resornog ministra Damira Omerdića, formirana je komisija koja će vršiti nadzor nad tim centrom i njen zadatak je da ispita nedavni slučaj kupovine diplome koji je izazvao veliku pažnju javnosti u regionu, pa i šire. 

"Od Ministarstva unutrašnjih poslova USK tražićemo dokumentaciju koju su izuzeli tokom pretresa ustanove. Ukoliko su tačni navodi i informacije iz medija, naložićemo zatvaranje pomenutog centra", istakao je Omerdić.

Inače, pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona obavili su u protekli utorak po nalogu Tužilaštva USK, u okviru akcije "Diploma",  pretres prostorija Centra za obrazovanje odraslih "Multilingva" te izuzeli dokumentaciju. 

"Na osnovu medijskih istupa i sumnji u nezakonito izdavanje diploma za sticanje određenih stručnih zvanja od strane Centra za obrazovanje 'Multilingva' u Sanskom Mostu, policijski istražitelji, pod nadzorom kantonalnog tužioca, provode određene istražne radnje u cilju dokazivanja krivičnog djela krivotvorenje službene isprave", izjavila je portparol MUP-a USK Snežana Galić.

U policiji su potvrdili kako tom prilikom niko nije uhapšen niti priveden na informativni razgovor.  U Tužilaštvu USK kažu kako su formirali predmet i da je trenutno u toku provođenje istražnih radnji.

Šemsudin Habibović, jedan od suvlasnika "Multilingve", rekao je kako u ovom trenutku ne želi davati bilo kakve izjave. 

Podsjećamo, novinarka magazina "Žurnal" je za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila srednju medicinsku školu i to vrlo dobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra prošle godine, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole izdate od "Multilingve", preko posrednika Senada Pehlivanovića i za sumu od 2.500 maraka, dobila 3. januara ove godine, te su objavili snimak.

U vezi s ovim slučajem oglasili su se jučer iz Tužilaštva BiH, te istakli kako zbog neistinitih navoda moraju istaći kako im nikada nije dostavljen izvještaj ili informacija o počinjenim krivičnim djelima u vezi s pomenutim licem Senadom P.

 "Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je Tužilaštvu BiH informaciju u kojoj se navodi potpuno druga osoba rođena 1982. godine u Bihaću. Dakle, osoba koja se pojavljuje na spornom snimku nije bila prijavljena Tužilaštvu", saopštili su iz ove pravosudne institucije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije