Obrazovanje

Katanac na 39 škola, 229 prosvjetara ostaće bez posla?!

Katanac na 39 škola, 229 prosvjetara ostaće bez posla?!
Foto: N.N. | Katanac na 39 škola, 229 prosvjetara ostaće bez posla?!

BIHAĆ - Najava o tome da se u Unsko-sanskom kantonu već od iduće školske godine planira zatvoriti 39 osnovnih škola, uglavnom područnih, te da bi bez posla moglo ostati 229 prosvjetnih radnika, izazvala je već dosta bure i uznemirenja u ovdašnjoj javnosti.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić kaže da se radi samo o informaciji i mjerama koje je, u pravcu reforme ovdašnjeg školstva, predložila komisija koju je formiralo resorno ministarstvo. Ipak, neki direktori škola tvrde da su već dobili određene instrukcije.

"Komisija je detaljno skenirala kompletno stanje u obrazovanju te ustanovila kako zbog sve manjeg broja djece brojne škole nisu u mogućnosti ispoštovati pedagoške standarde. Ipak, radi se samo o informaciji, a ne o donesenoj odluci ili bilo kakvim mjerama koje će biti poduzete. O tome će se Vlada tek očitovati i sve drugo su spekulacije", istakao je Omerdić za "Nezavisne".

On je demantovao pisanje pojedinih medija da je Vlada na svojoj posljednjoj sjednici uopšte razmatrala ovaj dokument. Inače, u njemu se konstatuje kako trenutno postoje 74 centralne i 120 područnih škola, a nakon implementacije predloženih mjera, u USK bi trebalo da bude zatvoreno ukupno 39 škola, najviše područnih. Također, u cilju racionalizacije procesa obrazovanja predložena je fuzija više centralnih škola, pa bi tako, recimo, u Sanskom Mostu, umjesto sadašnjih sedam, ubuduće postojale samo tri škole.

Ukoliko bi se provele planirane mjere, bez posla bi ostalo 229 učitelja i nastavnika, te još neutvrđen broj pomoćnog osoblja. Inače, za formiranje jednog odjeljenja u školi minimalan broj učenika koji je neophodan je 18, a mnoge škole nisu danas u mogućnosti da ispune te standarde.

Od direktora nekoliko škola danas smo dobili potvrdu da im je Ministarstvo obrazovanja USK poslalo instrukcije o ukidanju područnih odjeljenja. Prema mišljenju pravnika, nemoguće je u toku predstojeće školske godine pristupiti ukidanju ili fuzionisanju centralnih škola, jer se, prema zakonskim propisima, taj proces mora započeti najmanje tri mjeseca prije početka naredne školske godine.

Premijer USK Mustafa Ružnić naglasio je kako je stanje u školstvu USK vrlo loše. "Načinjen je rendgenski snimak svake škole, evidentirana su 122 odjeljenja viška, konstatovano da nedostaje 700 učenika koji su upisani u ovu školsku godinu, a u međuvremenu su ispisani. Kada su u pitanju radnici u obrazovanju koji su tehnološki višak, ako samo pomnožimo njihov broj s bruto ličnim dohocima to je na godišnjem nivou sedam miliona maraka koji bi se mogli uštedjeti", kaže Ružnić.

Dodaje kako je ovakvo stanje u školstvu rezultat rada svih dosadašnjih vlada, koje su zatvarale oči pred problemima i nisu smogle hrabrosti da pristupe reformskim procesima.

Prema njegovim riječima, planirane reforme biće bolne, ali ih je neophodno provesti u sektoru obrazovanja, ali i ostalim društvenim segmentima.

Ipak, mnogi upozoravaju kako je sektor obrazovanja veoma kompleksan i kako se ne može posmatrati isključivo kroz statističke brojeve.

"Ministarstvo se više vodi ekonomskim razlozima i brojkama, ali mora se uzeti u obzir sociološki značaj škola. U mnogim sredinama to su jedina mjesta gdje se odvija društveni život i ustanove s kojima se identifikuje lokalno stanovništvo. Njihovo ukidanje imali bi poguban značaj za te sredine. Obrazovanje nije samo birokratija u Ministarstvu, nego i prosvjetni radnici, učenici, roditelji i svi koji su uključeni u taj segment, a niko ih ništa ne pita", kaže poslanica u Skupštini USK Zinajda Hadžić.

Osnovni uzrok teškom stanju u obrazovanju USK su masovne migracije i odlazak velikog broja građana, pa i cijelih porodica u inostranstvo, što je dovelo do rapidnog smanjenja broja đaka u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije