Obrazovanje

Kondić, Popović, Mataruga i Gnjato u trci za rektora

Kondić, Popović, Mataruga i Gnjato u trci za rektora
Kondić, Popović, Mataruga i Gnjato u trci za rektora

BANJALUKA - Na konkurs za rektora Banjalučkog univerziteta, koji je završen tačno u ponoć, prema saznanjima "Nezavisnih" pristigle su ukupno četiri prijave i to Novaka Kondića, dekana Ekonomskog fakulteta, Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta, Milana Mataruge, prorektora Univerziteta, i Rajka Gnjate, profesora i bivšeg dekana Prirodno-matematičkog fakulteta.

Novak Kondić, dekan Ekonomskog fakulteta, potvrdio je da se prijavio na konkurs za rektora čim su se stekli uslovi za to, ali očekivanja nije želio iznositi, dok je Milan Mataruga, prorektor Univerziteta, uvjeren u izbor.

"Da nisam očekivao da ću biti rektor u narednom periodu nikad se ne bih ni prijavio. Nadam se da će sve teći u zakonskim okvirima i roku, te da će najbolji program rada, koji će biti svima dostupan nakon zvanične objave svih prijava, zaista i biti odabran", napomenuo je samouvjereno Mataruga.

S druge strane, po mišljenju Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta, Univerzitet u Banjaluci se nalazi u krizi zbog, kako nam je objasnio, konkurencije privatnih fakulteta i finansijskih gubitaka, a smatra da prioritetno treba zaustaviti odlazak mladih i visokoobrazovanih, na čemu svakako planira raditi.

"Kao neko ko je cijeli svoj život u obrazovanju i pravu ne mogu ostati imun na ovako pogrešan pristup radu, koji je srozao Univerzitet Banjaluke, bacajući ga iza Zenice i Tuzle, doveo do velikih zaduženja, uveo porodične odnose i interese i bez obzira ko bude izabran - treba protiv toga da se bori", naglasio je Popović.

Senat je raspisao konkurs 28. januara i svi kandidati imali su 10 dana da se prijave, a važeće prijave su ako su stalno zaposleni i redovni profesori, državljani RS, nekažnjavani, te se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Takođe, prijave koje su kandidati pravovremeno poslali poštom i pristignu nakon zatvaranja konkursa, odnosno u narednih nekoliko dana, biće uvažene.

To nam je juče potvrđeno i na Banjalučkom univerzitetu, gdje ipak nisu željeli komentarisati broj, ni imena pristiglih prijava, odnosno kandidata, sve do završetka konkursne procedure.

Nakon zatvaranja konkursa, komisija koju čine Gordana Čenić-Jotanović, profesorica, Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta, i Neđo Malešević, student i član Senata Univerziteta RS, ocijeniće da li je dokumentacija potpuna, odnosno s kandidatima niko neće razgovarati, već će odlučujuću ulogu imati najbolji program rada Univerziteta za naredne četiri godine, koji je svaki kandidat dužan dostaviti Senatu.

O tome ko je kreator najboljeg četvorogodišnjeg plana rada Univerziteta u Banjaluci, odnosno ko će biti novi rektor, odlučiće najmanje 15 od ukupno 29 članova Senata Univerziteta RS u Banjaluci.

Inače, prije pokretanja konkursne procedure u javnosti se spekulisalo da će se pored Kondića, Popovića, Gnjate i Mataruge među kandidatima naći i Ranko Škrbić, donedavni ambasador BiH u Srbiji i nekadašnji ministar zdravlja RS, te Gordana Đurić, profesorica i bivša poslanica NS RS.

Izbor do sada

Rektor Univerziteta u Banjaluci je posljednji put biran 17. aprila 2012. godine, a na konkurs su se tada prijavila trojica kandidata, odnosno Ivan Šijaković, profesor Ekonomskog fakulteta, Vaso Bojanić, profesor Poljoprivrednog fakulteta i Stanko Stanić, aktuelni rektor, kojem je Senat tada dao podršku i drugi mandat zaredom.

Izbor Senata?

Da bi čitava procedura bila neupitna, napomenuo je Vitomir Popović, trebalo je izabrati prvo novi senat, a zatim rektora, pa da novi senat, kako je potcrtao, bira i novog rektora. Ne vidi zbog čega to nije urađeno ako je potpuno logično.

"Takođe, logično je i da se za rukovodstvo Univerziteta biraju poznavaoci i prirodnih i društvenih nauka, da im se da šansa, a ne godinama ekonomisti", naglasio je on.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije