Obrazovanje

Kriza na Univerzitetu u Bihaću: Gostujući profesori ostali bez smještaja

Kriza na Univerzitetu u Bihaću: Gostujući profesori ostali bez smještaja
Kriza na Univerzitetu u Bihaću: Gostujući profesori ostali bez smještaja

BIHAĆ - Kriza na Univerzitetu u Bihaću, izazvana problemima zbog smjene starog i izbora novog rektora, dostiže ovih dana vrhunac, a gostujući profesori, zbog neplaćenih dugovanja, prijete prekidom saradnje s ovom visokoškolskom ustanovom.

Tako je profesor ustavnog prava Zlatan Begić izjavio kako će studenti Pravnog fakulteta, najvjerovatnije, ostati uskraćeni za završna predavanja iz tog predmeta, kao i za potpise neophodne za ovjeru semestra. Begić, inače stalno zaposlen na Univerzitetu u Tuzli, kaže kako je kap koja je prelila čašu neprijatna situacija koju je doživio u jednom bihaćkom hotelu.

Tamo su ga, naime, obavijestili da mu, zbog neplaćenih dugovanja, ne mogu obezbijediti prenoćište. "Pitajte Vladu USK kako je moguće da imaju novca za limuzine, pratnje, bezobrazno visoke plate, pa komisije, zapošljavanje članova familije, a nemaju novca za najosnovnije troškove nastave i studija. Vrijeme je da se studenti grada Bihaća probude i zapitaju nosioce vlasti kuda plovi ovaj brod", ogorčen je Begić.

On je dodao kako više nije spreman da sam plaća troškove putovanja i boravka u Bihaću kako bi besplatno radio, istakavši kako mu honorare duguju za posljednje dvije godine. Prema njegovim riječima, i drugi gostujući profesori imaju istovjetne probleme. Inače, ova visokoškolska ustanova, u čijem sastavu djeluje sedam fakulteta, sarađuje sa 26 vanrednih profesora.

Problemi su započeli prije nekoliko mjeseci, kada je odlukom Upravnog odbora i Senata smijenjen rektor Mirsad Veladžić, te je na njegovo mjesto imenovan Isak Karabegović. Međutim, ministar obrazovanja USK Adis Muharemović poništio je ovu odluku, što je obrazloženo navodnom povredom zakonskih procedura. Tako je nastalo dvovlašće u funkcionisanju Univerziteta i taj problem još nije riješen, a prema riječima poznavalaca prilika u USK u pozadini svega je nastojanje političkih partija da ovladaju ovom visokoškolskom ustanovom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije