Obrazovanje

"Nijedan dan sa đacima koji imaju poteškoće u razvoju nije isti"

"Nijedan dan sa đacima koji imaju poteškoće u razvoju nije isti"
Foto: Ustupljena fotografija | "Nijedan dan sa đacima koji imaju poteškoće u razvoju nije isti"

DOBOJ - Ako nemate empatiju i ako nemate živaca za djecu onda ne možete biti asistent u nastavi đacima sa poteškoćama u razvoju jer nijedan dan s njima nije isti.

To je povodom obilježavanja Sedmice inkluzije poručila Ljiljana Mišurić, asistentkinja u nastavi djevojčici i dječaku u dva različita odjeljenja dobojske Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić".

"Nikada ne znate da li će njima odgovarati neki zvuk, svjetlost ili razgovor. Jedan dan mogu biti dobri, sasvim normalno se ponašati, a može i samo da im klikne u trenutku te onda morate znati da smirite to dijete i da izdržite taj dan s njim... Vidite kako se raduju suncu, cvrkutu ptica. Njima je jako bitno i ako im malo priđete da se igrate. Njihov osmijeh je mnogo veći nego, da kažem, zdravoj djeci. Ja smatram da je inkluzija stvarno važna da bi njihov razvoj bio što bolji i naravno razvoj i ostale, zdrave djece. Danas su, da budemo iskreni, djeca malo okrutna i mnogo je bitno da zdrava djeca i djeca sa poteškoćama u razvoju i smetnjama budu zajedno, da odrastaju zajedno, da se druže te zajedno rade na nečemu", ispričala je Ljiljana.

Jelena Đurić, učiteljica drugog razreda, u svom odjeljenju ima učenika koji se školuje po posebnom nastavnom planu i programu, a na naše pitanje kakva je njegova interakcija s ostalom djecom, odgovara:

"Od početka, od prvog razreda smo to doveli na neki prijateljski nivo i sa svom djecom se druži. Oni ne primjećuju neku razliku, osim kad ja zadam nešto drugo da radi. Inače, nema neke razlike između njih, nema fizičke razlike... Traži dosta pažnje jer ne može sam da radi, trebaju mu smjernice i to je najveći izazov", kazala je Đurićeva.

Koliko je djeci sa poteškoćama u razvoju boravak u školi koristan pokazuje primjer učenice sedmog razreda koja je u "Vuk Stefanović Karadžić" stigla iz Teslića, sa preporukom da nastavu prati po programu za laku mentalnu retardaciju.

"Mi smo vidjeli da dijete stvarno može, da ima potencijala, da dobro prati nastavne sadržaje, pa smo onda tražili da se školuje po prilagođenom programu od redovnog. Zasad je tako. I tu pokazuje izuzetne rezultate. Sada možda smatramo da bi ona mogla i po redovnom programu da prati te sadržaje u skladu sa svojim sposobnostima. Ne moraju biti to sve petice, znači zadovoljiće neki osnovni nivo. Mislimo da je to sve u korist djeteta i da je ona napredovala te da može dosta bolje", rekla je Ivana Todorović, školski defektolog.

U procesu inkluzije u "Vuku" je 29 učenika, oni se školuju u redovnim odjeljenjima po individualnim ili posebnim programima, dok se još 18 učenika obrazuje u posebnim odjeljenjima.

"Privode se kraju radovi na našem novom objektu. Otprilike 20. decembra će biti završeni svi građevinski radovi. Ostaje nam da ga u novoj kalendarskoj godini opremimo nastavnim sredstvima i ostalom opremom, tehnologijom, tako da će do nove školske godine naša djeca iz posebnih odjeljenja imati savremene uslove za pohađanje nastave. Ono što je naša želja jeste da obezbijedimo i cjelodnevne aktivnosti za tu djecu, čak ako budemo bili u mogućnosti i taj produženi boravak", izjavio je Ljubiša Blagojević, direktor škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije