Obrazovanje

Održana Konferencija nauke Univerziteta u Banjaluci

Održana Konferencija nauke Univerziteta u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Održana Konferencija nauke Univerziteta u Banjaluci

BANJALUKA - Konferencija nauke Univerziteta u Banjaluci, na kojoj su predstavljeni naučni radovi i projekti čiji su autori, odnosno koordinatori, nagrađeni od strane Univerziteta, održana je 10. novembra 2023. godine.

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Ostojić navodi da je cilj konferencije da se prenesu iskustva i znanja dobitnika nagrada za naučne rezultate na mlađe kolege koji tek ulaze u akademsku zajednicu.

"Ovo je veoma značajan događaj za novozaposlene nastavnike i saradnike, jer se oni tek sada susreću sa naučnoistraživačkim radom", kazao je Ostojić tokom događaja održanog u amfiteatru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

"Ove godine nagrade su dodijeljene u četiri kategorije, u ukupnom novčanom fondu u iznosu od 114.713 KM. U kategoriji nagrada koje se odnose na nastavnike i saradnike autore naučnog rada objavljenog u indeksiranom naučnom časopisu nagrađeno je njih 64, sa ukupnim fondom nagrada u iznosu od 97.613 KM. Kada je riječ o nagradama nastavnicima i saradnicima Univerziteta rukovodiocima, koordinatorima ili učesnicima međunarodnih naučnoistraživačkih projekata, nagrađeno je 23 prijavljenih sa ukupno 14.000 KM", kazao je Ostojić.

Po riječima prorektora, u trećoj kategoriji, koja se odnosi na nastavnike i saradnike koordinatore ili kontakt osobe Erazmus+ projekata - Ključna akcija 2 - Izgradnja kapaciteta, nagrađeno je njih troje, sa iznosom od 2.100 KM, a dodijeljena je i nagrada koja se odnosi na umjetničko ostvarenje na međunarodnom nivou u 2022. godini.

Docent sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mihajlo Savić nagrađen je kao učesnik projekta "National Initiatives for Open Science in Europe", koji se bavi promocijom otvorene nauke u jugoistočnoj Evropi, finansiran sredstvima iz programa "Horizont 2020".

"Projekat je trajao tri i po godine i okupio je partnere iz 15 zemalja. Za vrijeme trajanja projekta fokusirali smo se na digitalizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa i uspostavu digitalnih repozitorijuma za potrebe dalje naučne saradnje. Takođe, cilj projekta je bio i da naučimo nastavnike i saradnike sa univerziteta kako da iskoriste otvorene resurse dostupne kako u Evropi, tako i u svijetu, ali i da nauče kako da svoje naučne doprinose otvore prema naučnicima u cilju jačanja saradnje", kazao je Savić.

On je zahvalio Univerzitetu koji je prepoznao značaj njegovog rada, ali i ostalih nastavnika i saradnika.

Pomoćnik ministra za nauku Zoran Bjelajac navodi da Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje svojim konkursima podržava naučnoistraživački rad i naučnu zajednicu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije