Obrazovanje

Pilot-projekat: Nastavnici pokretačka snaga za kvalitetno obrazovanje

Pilot-projekat: Nastavnici pokretačka snaga za kvalitetno obrazovanje
Foto: Dijana Petrušić | Pilot-projekat: Nastavnici pokretačka snaga za kvalitetno obrazovanje

BANJALUKA - Završna konferencija u okviru programa "Intervizijska i socijalno-psihološka podrška vaspitno-obrazovnim radnicima osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj i Brčko distriktu" održana je u petak u Banjaluci.

Naime, u okviru programa "Briga o djeci zajednička odgovornost i obaveza" u periodu od juna 2022. do februara 2023. godine je u saradnji Društva psihologa Republike Srpske, Republičkog pedagoškog zavoda i Ministarstva prosvjete i kulture RS, uz podršku UNICEF-a BiH i partnera, realizovan pilot projekat "Intervizijska i socijalno-psihološka podrška vaspitno-obrazovnim radnicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj i Brčko distriktu".

Projekat je usmjeren na jačanje kompetencija vaspitno-obrazovnih radnika te su u skladu s tim realizovane obuke za 50 nastavnika, 16 direktora i 40 stručnih saradnika osnovnih i srednjih škola.

Branko Anđić, voditelj Sekcije za školsku psihologiju Društva psihologa Republike Srpske, rekao je da je ovaj projekat trajao šest mjeseci te da su rezultati i te kako pozitivni.

"Rezultati pokazuju da imamo niz pozitivnih primjera u našem obrazovnom sistemu koji treba da se istaknu, te je potrebno dalje unapređivanje istog", rekao je Anđić dodajući da naš vaspitno-obrazovni sistema pokazuje koliko divne nastavnike imamo, ali ne samo nastavnike, nego i stručne saradnike, kao i direktore.

"U okviru ovog programa radili smo na inoviravnju same nastave, odnosno cilj nam je bio da pozitivnim primjerima iz prakse pokažemo da nastavnici i te kako mogu da budu inovativni. Uveli smo novu praksu pod nazivom intervizijski metod, koji osoblju u školama pomaže pri rješavanju svakodnevnih problema", kazao je Anđić.

Prema njegovim riječima, intervizija je pokazala da je bila prejaka potreba u školama.

"To je metod pomoću kojeg se na lakši način rješavaju problemi unutar škola, ona je na neki način to uobličila, pomogla i pojednostavila komunikaciju između učenika, nastavnika, saradnika, ali i samih roditelja", rekao je Anđić.

Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, kazala je da će se u narednom periodu vidjeti da li je ostvaren konačni cilj prve faze ovog projekta.

"Nakon završetka prve faze vidjećemo koji su nam naredni koraci, ali ovaj projekat svakako prelazi u drugi ciklus", kazala je Cvijanovićeva.

Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH, kazala je da se UNICEF zalaže za to da svako dijete ima pristup obrazovanju.

"Mi verujemo da su nastavnici oni koji predstavljaju pokretačku snagu da svako dijete ima kvalitetno obrazovanje", kazala je ona.

Kako je dodala, ovaj projekt će početi u 25 škola u RS, ali kako kaže, nakon toga će razmotriti mogućnost da se proširi na sve škole u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije