Obrazovanje

Profesori i studenti uspješni u Google učionici

Profesori i studenti uspješni u Google učionici
Foto: N.N. | Profesori i studenti uspješni u Google učionici

BANJALUKA - Nastava na daljinu je novi izazov i za studente, ali i za nas profesore, kazao je za "Nezavisne" Željko Vaško, profesor predmeta troškovi i kalkulacije na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Podsjećamo, zbog situacije sa virusom korona za studente je organizovana nastava na daljinu, a prema dosadašnjim iskustvima ovaj izazov je odlično savladan.

"Prije dvije sedmice prešli smo na rad po sistemu učenja na daljinu, odnosno 'Google Classroom' platforme koje je Univerzitet preporučio, a da bi počeli s takvim vidom nastave neophodno je bilo da studenti dobiju mail adrese i sad praktično imamo dva načina da realizujemo nastavu. Jedan od načina je da postavljamo pisane materijale, a drugi da se drže video-predavanja", kazao je Vaško.

Prema njegovim riječima, jedan od težih zadataka i za studente, ali i za profesore su praktične vježbe.

"Ranije smo ih radili uživo, a sada sam morao da osmislim u Excelu određene zadatke i određene pripremljene forme da to njima postavljamo na platformu, te dam rok studentima dokad treba da mi vrate urađene vježbe", ističe Vaško.

Prema njegovim riječima, studenti su dosta ažurni, tako da ima čak i onih koji isti dan urade vježbe iako imaju cijelu sedmicu za to.

Ističe da kad se ovakav vid nastave "uhoda", mogao bi da ubuduće bude jedna od alternativa za studente koji neće morati ili neće moći na nastavu.

Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka, ističe da su na ovom fakultetu dan nakon donošenja odluke o nastavi na daljinu imali kompletan sistem u funkciji.

"Sve učionice su kreirane, mail adrese studenata takođe, sve šifre za predmete su bile odmah objavljene na sajtu. Kako bi se proces odvijao redovno, nastavnici su dobili preporuku da aktivnosti održavaju u terminima kako je definisano rasporedom, kako ne bi dolazilo do problema opterećenja studenata", ističe Vukojević za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, ovaj sistem zasad funkcioniše sjajno, s tim što naravno svaki nastavnik kreira nastavu u skladu sa trenutnim mogućnostima i tehničkim kapacitetima.

"Moje iskustvo je pozitivno, budući da sam i ranije koristio ovaj sistem kao oblik dopunske nastave, ali pune kapacitete tek sada mogu vidjeti. Studenti su odlični, oni se u ovim stvarima sjajno snalaze i nije im bilo potrebno mnogo objašnjavati postupak", rekao je Vukojević.

Dodao je da se trudi da sa studentima radi video-lekcije kako bi imali određenu interakciju, a ne samo klasična izlaganja.

"Sistem nam dozvoljava da postavljamo zadatke i pregledamo ih unutar učionice, što nam olakšava administraciju jer se tabela sa bodovima generiše automatski", pojasnio je Vukojević.

Naglašava da su oni na FPN-u kreirali obrazac o realizaciji online nastave koju svi nastavnici popunjavaju, kako bi pratili svoju dinamiku i uočili eventualne slabosti. "Takođe, zbog sigurnosnih razloga mi smo kreirali Google učionice preko jednog administratorskog naloga, što nam omogućava da ne može doći do gubitka podataka, a olakšana je i transparentnost ukoliko dođe do evaluacije nadležnih institucija", naglasio je Vukojević.

Marko Ćurko, student treće godine Šumarskog fakulteta, ističe da je nastava na daljinu dobra i korisna za sve studente u ovoj situaciji u kojoj su se svi našli.

"Putem učionice ili nama svima poznate aplikacije 'Google Classroom' možemo da komuniciramo i komentarišemo zajedno sa našim kolegama o predavanjima i vježbama", kazao je on.

Prema njegovim riječima, njihova predavanja traju od ponedjeljka do petka, tako da su u stalnom kontaktu s profesorima ili asistentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije