Obrazovanje

Prvi Hackathon na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci

Prvi Hackathon na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci
Foto: Dražan Pozderović | Prvi Hackathon na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci

BANJALUKA - Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci održava se takmičenje pod nazivom Hackathon, na kojem će timovi studenata i mladih softverskih inženjera imati 24 sata da razviju aplikaciju na zadanu temu.

Ovo takmičenje se prvi put organizuje na ovom fakultetu, a organizatori su Savez studenata Elektrotehničkog fakulteta i Udruženje "AttendIT", uz podršku Elektrotehničkog fakulteta i Univerziteta u Banjaluci i NLB banke a.d. Banjaluka.

Naime, ekipe su podijeljene u 11 timova, od kojih je sedam sa ovog fakulteta, a preostali timovi su  iz Srbije i Hrvatske.

Oni će počev od 18 časova morati da provedu 24 sata u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta s ciljem razvoja aplikacije prema zadanoj temi, nakon čega će predstaviti svoja rješenja pred stručnom komisijom koja će odabrati dobitnike tokom svečanog zatvaranja Hackathona.

Kao sponzori Hackathona, NLB banka a.d. Banjaluka i kompanija "Mastercard" omogućili su finansijska sredstva za realizaciju ideje za organizaciju ovog takmičenja i stručne predstavnike u komisiji koja će odabrati najbolje rješenje koje će biti moguće i implementirati u praksi.

"Nakon kreiranja posebnog paketa usluga za mlade, eJunior, koji je potpuno besplatan i nudi savremene digitalne bankarske usluge generaciji koja je već uveliko u digitalnom svijetu, želimo podržati mlade u kreiranju rješenja za digitalizaciju plaćanja na fakultetima. Sigurni smo da će timovi iz regiona stručnoj komisiji predstaviti interesantne projekte i ideje, a najbolji tim ćemo i novčano nagraditi", poruka je predstavnika NLB banke i "Mastercarda".

Jelena Mačkić, potpredsjednica Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta, kao predstavnica Udruženja "AttendIT", ističe da je ovo takmičenje veoma izazovno jer, kako kaže, nije mala stvar riješiti jedan tako zahtjevan zadatak u tako kratkom periodu.

"Ova vrsta takmičenja se organizuje u čitavom svijetu, ali kod nas je ovo prvi put, te su shodno tome za prva tri mjesta obezbijeđene novčane nagrade, odnosno za prvo mjesto je predviđena nagrada od 2.000 KM, za drugo 1.200 KM, dok će trećeplasirni tim dobiti nagradu od 800 KM", kazala je Mačkićeva.

Vladan Todorović student je druge godine Elektrotehničkog fakultata  ujedno je i jedan od takmičara, a kako kaže, za njega je ovo veoma posebno iskustvo.

"Imamo priliku da upoznamo nove ljude i da vidimo na koji način bi neko drugi riješio zadatak. Svaki problem se može riješiti na više načina,  te je bitno uzeti u obzir i druga mišljenja", rekao je Todorović i dodao da je za njegov tim veoma izazovno to što imaju samo 24 sata da riješe određeni zadatak.

"Vremensko ograničenje je u jednu ruku bonus jer ćemo se maksimalno fokusirati na to, dok sa druge strane veoma je naporno izdržati taj tempo rada", rekao je Todorović.

Prema njegovim riječima, ovo je izazov koji testira njihove sposobnosti, te ih, kako kaže, tjera da izađu iz zone komfora.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Zoran Đurić ističe

da je ovo sjajna prilika za studente da pokažu svoju kreativnost, kao i ideje o nekom konkretnom problemu.

"Na ovakvim takmičenjima je veoma bitna kreativnost, a naši studenti su i te kako kreativni, što su pokazali i na prethodnim takmičenjima na kojima su osvajali vrijedne nagrade", rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije