Obrazovanje

Romski učenici još čekaju romski jezik

Romski učenici još čekaju romski jezik
Foto: Nataša Tadić | Romski učenici još čekaju romski jezik

TUZLA - Romski jezik je na korak do ulaska u nastavni plan i program u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu, rečeno je danas u Tuzli na obilježavanju 5. novembra kao Svjetskog dana romskog jezika.

Tuzlanski kanton ima oko 15.000  Roma, a Tuzla više od 5.000. Romska udruženja tvrde da je taj broj daleko veći jer se često pripadnici ove populacije ne izjašnjavaju kao Romi. Romski jezik nije standardizovan i još se koristi na dijalektnoj osnovi onih koji se služe njime. 

Taj jezik se prenosi sa koljena na koljeno pa ga je tako naučio i Denis Mujić, romski medijator i uposlenik UG "Bolja budućnost" Tuzla. Nažalost, priča nam, dolazi do izumiranja ovog jezika jer ga sve manje ljudi koristi.

"Ne mogu reći da su samo pojedinci krivi, ljut sam i na državu. Kada bi se uvrstio u škole predmet romskog jezika, kulture i tradicije, bilo bi pomaka. Često dolazim u situaciju da i Romima i onima koji to nisu, moram objašnjavati o našoj lijepoj tradiciji i kulturi", priča Denis. 

Ovaj jezik se uglavnom koristi u ruralnim romskim naseljima oko Tuzle poput Kiseljaka, Poljica, Krojčice i Mosnika. Stariji Romi bi trebali više podučavati mlađe, smatra Denis.

"Neka govore unutar porodice. Znam da ga ne možemo govoriti u unutar škola, fakulteta i posla jer većina ga ne zna. Makar unutar porodice učiti", naglašava ovaj mladi Rom. S obzirom da TK ima značaja broj romskih porodica, prije dvije godine potpisana je zajednička peticija za uvođenje romskog jezika u škole. Poslije toga su započeli sastanci resornog kantonalnog ministarstva, Pedagoškog zavoda, OSCE-a , Filozofskog fakulteta te romskih udruženja kako bi se našli načini za to. Pripremljena su tri dokumenta.

"Očekujemo od iduće školske godine da bi se moglo krenuti sa romskim jezikom. Nadam se da ćemo imati urađene neke bukvare i početnice koje će olakšati djeci da nauče prve korake romskog jezika. Nadam se i da ćemo imati materijale koje će govoriti o bogatoj istoriji i kulturu Roma", kazala je Indira  Bajramović, predsjednica UG „ Bolja budućnost“ Tuzla. Ona je dodala da se romski jezik neće uvesti u sve škole, a uspjeh bi bio da zaživi makar u nekoliko osnovnih škola gdje ima dosta romske djece. Bajramović je podsjetila da je uvođenje jezika obuhvaćeno Akcionim planom kojeg mora usvojiti Vijeće ministara BiH, te bi time jezik bio uveden u škole i u drugim kantonima.

U nižim razredima osnovnih škola u TK, nastavnici su primjetili da postoje određene jezičke barijere jer često učenici Romi ne razumiju određenu terminologiju kod nastavnika predmetne nastave. Uvođenje romskog jezika kao fakultativnog predmeta, to bi se promjenilo.

"Ministarstvo obrazovanja je formiralo radnu grupu koja radi i aktivnosti su u završnoj fazi i vrlo brzo očekujemo izradu nastavnog plana i programa romskog jezika, istorije i kulture roma u TK. Nadamo se da će taj plan u toku ove godine kalendarske godine biti gotovo, kako bismo u 2022/2023 školskoj godini, ponudili djeci romskoj i drugoj djeci, mogućnost izučavanja romskog jezika kao predmeta“, pojasnio je Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje TK. On naglašava da je najveći problem nedostatak stručnog kadra koji bi predavao taj jezik. Za početak, nastavnici jezika bi imali određeni kurs iz romskog jezika kako bi mogli kvalitetno realizirati nastavni plan i program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije