Obrazovanje

Šta je potrebno za nostrifikaciju diplome?

Šta je potrebno za nostrifikaciju diplome?
Foto: Pexels/Ilustracija | Šta je potrebno za nostrifikaciju diplome?

S obzirom na to da bh. građani sve češće odlučuje da potraže posao u zemljama EU, jedna od bitnih stavki je diploma ili svjedočanstvo o završenoj srednjoj školi ili nekom vidu obrazovanja, ali prije toga je potrebna nostrifikacija tih dokumenata.

Zbog toga smo provjerili kako teče ovaj postupak te koliko u prosjeku košta nostrifikacija diplome.

Nostrifikacija diplome u inostranstvu

Nostrifikacija diplome je neizbježna procedura u slučaju da ste u potrazi za poslom izvan BiH, a diploma o završenoj srednjoj školi je neophodan element u potrazi za boljim uslovima.

Činjenica je da osobe sa svjedočanstvom i diplomom o nekom zanimanju mogu raditi u svojoj struci u EU, ali prije toga je potrebna nostrifikacija tih dokumenata. To je, u stvari, postupak kojim se neki službeni dokument stečen u inostranstvu izjednačuje s istim domaćim dokumentom, a ovaj postupak je neophodan jer se doseljenik ne smije baviti određenim regulisanim djelatnostima bez priznate diplome.

Evo šta će vam trebati za Njemačku 

Kao što sam naziv kaže, proces priznavanja diploma je pokazatelj da je vaša diploma ekvivalentna njemačkoj stručnoj kvalifikaciji.  Za neka zanimanja nije potrebna nostrifikacija, odnosno proces priznavanja, ali preporuka je da to učinite kako biste dobili maksimalna prava sa vašom diplomom.

Za priznavanje diplome doseljenik se prijavljuje u pokrajini u kojoj živi, odnosno gdje namjerava izvršiti zaposlenje. Različite pokrajine i različita udruženja imaju i različite cijene, a visina troškova ovisi i od toga koliko je proces komplikovan i koji zakoni vrijede unutar određene pokrajine.

Kada uraditi proces priznavanja diplome?

Priznavanje je obavezno za određena zanimanja, dok je za ostale profesije dobrovoljno. Dobrovoljnim priznavanjem imate prednost, a od nadležnih institucija dobićete službenu obavijest na njemačkom jeziku. Ovo je korisno kada se prijavljujete za posao jer poslodavci mogu odmah prepoznati vaše vještine i znanje.

Priznavanje je obavezno za određena zanimanja, a za njih je potrebno imati određenu stručnu kvalifikaciju i druge uslove. To se posebno odnosi na zanimanja iz područja zdravlja, sigurnosti i socijalnih pitanja. Za profesije poput ljekarskih, učiteljskih ili inženjerskih, priznavanje diplome je obavezno. 

Koliko košta proces priznavanja diplome?

Taj proces može koštati od 200 do 600 evra, ali uz to je potrebno uraditi i prevod dokumenata, koji zavisi od količine koju imate. Cijena takođe zavisi od pokrajine u kojoj radite priznavanje diplome.

Koji dokumenti su potrebni za priznavanje diplome?

  • diploma - prevedena kod sudskog tumača,
  • biografija - napisana na njemačkom jeziku koji ne mora biti odrađen od strane sudskog tumača,
  • dokaz o poznavanju jezika (ÖSD ili Goethe) - zavisno od struke,
  • ispis ocjena (ects bodovi ili index) - često se traži nešto od toga,
  • popis predmeta koje ste polagali (samo završna godina) - često se traži.

Kako da sami pronađete bitne informacije

Na portalu www.anerkennung-in-deutschland.de uočićete Anerkennungs-Finder, virtuelnog vodiča, koji će dati najbitnije informacije. Na mjestu suchen Sie Ihren Beruf tražite vaše zanimanje, a potrebno je izabrati njemački naziv zanimanja koje odgovara vašem. 

Uredbe i uslovi razlikuju se od zanimanja do zanimanja i zato je odabir istog bitan korak. Kad dobijete profil traženog zanimanja napravite paralelu sa vašim i vidite da li postoje razlike. 

U završnom koraku Anerkennungs-Finder će dati informacije da li je za konkretno zanimanje potrebna nostrifikacija. Ako je odgovor pozitivan, potrebno je izabrati grad u kojem biste radili. Obavezno zapišite adresu, telefon i mail institucije kojoj treba da uputite zahtjev.

Kontaktirajte odgovarajuću kancelariju

Kada ste pronašli odgovarajući profil i mjesto u kojem biste radili i dobili podatke kancelarije nadležne za proces nostrifikacije, potrebno je poslati mail ili pozvati telefonom, sa pitanjem koja dokumenta su vam potrebna. 

Podnesite zahtjev

Kada ste sakupili sve papire, pošaljite kopije bez originala kancelariji na uvid. Ukoliko nedostaje neki papir, bićete obaviješteni kako biste ga naknadno dostavili.

Tek kada su sva potrebna dokumenta prikupljena počinje provjera.

Provjerava se prije svega da li su sadržaj i dužina vašeg dosadašnjeg obrazovanja uporedivi s obrazovanjem u Njemačkoj. Provjera dokumenata nije besplatna, troškovi variraju od mjesta do mjesta i kreću se od 200 do 600 evra.

Koliko se čeka na odgovor

Okvirno tri mjeseca nakon prijema potpune dokumentacije možete očekivati odgovor. Ako je odgovor pozitivan, vaše obrazovanje je priznato kao ravnopravno. Ponekad je priznavanje djelimično, što znači da je potrebno polagati dodatni ispit ili pohađati dodatni kurs kako biste nadomjestili potrebno znanje i stekli pravo na rad u Njemačkoj.

Nostrifikacija diplome u Austriji?

U Austriji ne postoje jedinstvena pravila u pogledu na formalno priznavanje kvalifikacija stečenih u inostranstvu. Koji će se postupak za priznavanje diploma stečenih u inostranstvu koristiti ovisi o tome za koje područje je potrebna kvalifikacija. Postoje četiri oblika priznavanja:

  • profesionalno priznavanje reglementiranih zanimanja u smislu Direktive EU o priznavanju stručnih kvalifikacija,
  • nostrifikacija školskih i maturalnih svjedočanstava,
  • nostrifikacija akademskih diploma za obavljanje profesije,
  • priznavanje srodnosti zanatskih diploma.

Austrijski zavodi su se potrudili pa su svoje veb-stranice preveli i prilagodili našem jezičkom području, tako da postoje prevedene sve informacije na jednom mjestu.

Na sljedećem sajtu možete pronaći sve informacije o procesu nostrifikacije prevedene na naš jezik: https://www.berufsanerkennung.at/rs/priznavanje-profesije/pregled/.

Formalno priznavanje profesionalnih kvalifikacija samo je moguće u reglementiranim zanimanjima. Reglementirano znači da je u određenim zanimanjima dokaz određene kvalifikacije uslov kako biste u Austriji imali pravo raditi u vašoj profesiji.

Zavisno od vrste reglementiranih zanimanja, postoje sljedeći oblici profesionalnog priznavanja:

  • priznavanje (jednakost) profesionalnih kvalifikacija poređenjem s austrijskim kvalifikacionim zahtjevima,
  • automatsko priznavanje na temelju odgovarajućih iskustava u obrazovanju,
  • objava prekograničnih usluga (ako se djelatnost vrši samo privremeno i ako se ne planira otvoriti podružnica u Austriji),
  • kojem se mjestu za podnošenje zahtjeva morate obratiti zavisi od toga jeste li obrazovanje, odnosno kvalifikaciju stekli u Evropskoj uniji (EU), u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), u Švajcarskoj ili u trećoj državi,
  • putokaz za priznavanje kvalifikacija pomoći će vam da pronađete odgovarajuće centre za podnošenje zahtjeva, odnosno za dobivanje savjeta, kao i preciznije informacije za vaša lična pitanja.

Mogućnost vrednovanja stranih školskih završnih svjedočanstava

Vrednovanje stranih završnih svjedočanstava treba da olakša procjenu školskih diploma stečenih u inostranstvu, kao i da omogući načelno ocjenjivanje uporedivosti s austrijskom školskom diplomom. Vrednovanje ne nadoknađuje priznavanje kvalifikacije za pristup zakonski uređenim zanimanjima niti nostrifikaciju svjedočanstava. Zahtjev je besplatan, a može se podnijeti online na sljedećem linku: www.asbb.at.

Autentičnost maturskih svjedočanstava

Kako biste mogli započeti visokoškolski studij potrebno je provjeriti jesu li strana maturska svjedočanstva istovjetna s austrijskim. U mnogim slučajevima se istovjetnost maturskih svjedočanstava temelji na međudržavnim sporazumima. Stoga se ona ne mora sadržajno ispitati, već se samo mora administrativno potvrditi.

Nostrifikacija u visokom školstvu

Cilj priznavanja stranih akademskih stepena i visokoškolskih kvalifikacija je da se postigne što je moguće tačnija usklađenost s austrijskim kvalifikacijama. Kako biste mogli podnijeti zahtjev za priznavanje potrebno je u Austriji predočiti dokaz o potrebnosti priznavanja kvalifikacije. Za visokoškolske diplome, koje su stečene unutar EU, uglavnom nije potrebno priznavanje. 

Mogućnost ocjenjivanja stranih visokoškolskih diploma

Vrednovanje je službena preporuka, odnosno stručno mišljenje koje poslodavcima ili zavodu za zapošljavanje služi za bolju procjenu i poređenje vaše diplome. Vrednovanje nije rješenje niti formalno priznavanje, dakle ono nema nikakav direktan pravni učinak. Stručno mišljenje o vrednovanju sadrži npr. informacije o instituciji na kojoj ste stekli obrazovanje, načelna klasifikacija (nivo, opseg obrazovanja itd.) i odgovara li diploma austrijskim studijskim diplomama.  Zatražiti vrednovanje ima smisla ako nostrifikacija nije potrebna ili nije moguća. Vrednovanje može olakšati pristup tržištu rada. Izdavanje se naplaćuje:

  • 150 evra za vrednovanje do dvije kvalifikacije po zahtjevu,
  • 200 evra za vrednovanje tri ili više kvalifikacija po zahtjevu.

Bitno

  • Dokumenti koji će vam trebati za izdavanje radne dozvole u Njemačkoj i Austriji treba da budu na njemačkom jeziku, a u tom slučaju će vam biti potreban sudski tumač za njemački jezik, koji prevodi i ovjerava dokumente. Takođe, diplomu je poželjno i potvrditi Apostille pečatom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije