Obrazovanje

Studij sinologije ostvarenje sna za ljubitelje kineskog jezika i kulture

Studij sinologije ostvarenje sna za ljubitelje kineskog jezika i kulture
Foto: Ustupljena fotografija | Studij sinologije ostvarenje sna za ljubitelje kineskog jezika i kulture

BANJALUKA - Kada sam čula da je otvorena sinologija, znala sam da moram to da upišem, ranije sam razmišljala o engleskom jeziku, ali kada sam vidjela da u mom rodnog gradu među prvima mogu da studiram kineski jezik, znala sam da to moram upisati.

Kazala je ovo za "Nezavisne novine" Milica Bukara, maturantkinja banjalučke Gimnazije i budući student sinologije, novog studijskog programa na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Naime od akademske 2022/2023. godine na ovom fakultetu pokreće se moderan, interdisciplinarni Studijski program sinologije, namijenjen budućim studentima koji žele da izučavaju kineski jezik, književnost, tradicionalnu i modernu kulturu, istoriju, međunarodne odnose i druge aspekte sveobuhvatnog učenja o današnjoj Kini. Na sinologiji je planiran upis 30 studenata. Prijemni ispit iz srpskog i engleskog jezika biće organizovan 27. juna, prijem dokumenata je od 20. do 24. juna, a upis primljenih kandidata od 4. do 8. jula.

Kako je navela Bukara, u Gimnaziji je u sklopu konfučionice, učionice Konfucijevog instituta, imala mogućnost učenja kineskog jezika, sa kojim do tada nije imala mnogo doticaja.

"Uvijek sam sebe vidjela kao predavača, ali nisam bila sigurna u kom polju bih mogla da se pronađem, razmišljala sam i o upisu diplomatije na Fakultetu političkih nauka. Nekako se u ovom programu sve sklopilo", kazala je Bukara, dodajući da je program sinologije za nju ostvarenje sna za koji nije ni znala da ima.

Kako je za "Nezavisne" rekla Sandrijela Kasagić, pomoćnica direktorice Gimnazije, zainteresovanost učenika za učenje kineskog jezika u konfučionici varirala je od 30 do 50 učenika po semestru.

"Imamo učenike koji su odmah bili zainteresovani kada im je u decembru rečeno da će biti otvoren ovaj studijski program. Ovaj program, za mene kao profesora jezika, višestruko je koristan i odličan. Odličan je za budućnost, jer obuhvata i jezike, ali i niz društvenih predmeta i predmeta koji su iz domena političkih nauka", rekla je Kasagićeva.

Kako je navela Ljiljana Stević, direktorica Konfucijevog instituta Univerziteta U Banjaluci, Kina je najbrže rastuća ekonomija i druga ekonomska sila svijeta i već je prisutna u raznim aspektima našeg ekonomskog, društvenog i političkog života.

"Studijski program sinologije traje četiri godine, a nastava se odvija na srpskom, kineskom i engleskom jeziku u moderno opremljenoj učionici", rekla je Stevićeva, ističući da postoji mogućnost dobijanja stipendije i dužeg ili kraćeg plaćenog boravka u Kini, te mogućnost daljeg usavršavanja na master i doktorskim studijama u Kini, a predavači su domaći i gostujući profesori i lektori iz Kine.

"Nakon završetka studija, studenti će, pored potrebnih znanja koja treba da ima profesor i prevodilac kineskog jezika, steći dodatne vještine poput računarske pismenosti, šireg poznavanja diplomatije i ekonomskih tokova, te će moći da rade kao konsultanti u državnim institucijama koje sarađuju sa Kinom i drugim azijskim zemljama", dodaje Stevićeva, navodeći da studenti koji uspješno okončaju studije dobijaju zvanje diplomirani sinolog, te da ovakav obrazovni profil dosad nije postojao, jer su se uglavnom filološke studije usmjeravale na obrazovanje nastavnika i prevodilaca.

Studijski program romanistike

Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci od ove akademske godine pokreće i Studijski program romanistike, saopštili su u Univerzitetu u Banjaluci.

"Studijski program nastao je spajanjem Studijskog programa italijanskog jezika i književnosti i Studijskog programa francuskog jezika i književnosti i latinskog jezika, a po broju maternjih govornika među nastavnim kadrom biće jedinstven u regionu", naveli su u Banjalučkom univerzitetu, dodajući da će ovaj program uključiti stručne predmete, poput prevođenja, tradicionalne predmete iz oblasti lingvistike, istorije književnosti, metodike nastave jezika i književnosti, pedagogije, psihologije, ali i predmete na kojima će se izučavati kulture zemalja romanskog govornog područja.

"Specifičnost i atraktivnost novog programa u odnosu na programe koji postoje na filološkim fakultetima u regionu ogledaju se u uvođenju dvosedmične stručne prakse na završnoj godini studija", kazali su u Banjalučkom univerzitetu, dodajući da je planiran upis 20 studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije