Obrazovanje

Učenici iz Dervente prvaci u folkloru i čuvanju tradicije (FOTO)

Učenici iz Dervente prvaci u folkloru i čuvanju tradicije (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Učenici iz Dervente prvaci u folkloru i čuvanju tradicije (FOTO)

DERVENTA - Šarolike narodne nošnje, graja djece, veseli zvuci šargije i tradicionalni zvuci odjekivali su u subotu Derventom gdje je održana treća Republička smotra folklornog stvaralaštva osnovnih škola Republike Srpske u školskoj 2023/2024. godini u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Domaćin smotre bila je derventska Osnovna škola "19. april", a upravo su se domaćini pokazali kao najbolje pripremljeni u konkurenciji devet škola iz Republike Srpske, osvojivši prvo mjesto, dok su drugoplasirani predstavnici OŠ "Jovan Dučić" Kasindo, Istočna Ilidža, a treća je bila folklorna sekcija OŠ "Sveti Sava" iz Broda.

Dervenćani su prvo mjesto osigurali posavskim pastirskim igrama, kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" učiteljica Slavica Tanasković, koja zajedno sa koleginicom Andreom Miljić vodi školsku folklornu sekciju.

"Sekcija je s radom i pripremom za smotru počela već u septembru i sastajemo se jednom sedmično i vježbamo. Imamo oko 60 članova sekcije i svi su vrijedni, uživaju u igri, vole folklor i veliko je zadovoljstvo raditi sa tom djecom koja imaju želju da nauče i očuvaju našu tradiciju. Naša koreografija je bila 'Posavske pastirske igre', gdje je bilo malo i glume i izvorne pjesme, kao i izvorni instrument šargija, koji je specifičan za naš kraj, a koju je svirao Lazar Asentić. Naši članovi su bili kao jedna cjelina, a zvuk instrumenta olakšao je igru i vježbu koreografije, i puno je ljepše tako raditi nego kada se pušta snimak", objašnjava Tanaskovićeva i kroz osmijeh dodaje da planiraju i iduće godine da odbrane titulu te nastavljaju sa radom.

Lazar Asentić, učenik osmog razreda OŠ "19. april" i član folklorne sekcije, kaže za "Nezavisne novine" da je svoje drugare pratio na šargiji i da je presrećan rezultatom.

"Hvala od srca svim organizatorima smotre, stvarno je bilo prelijepo i druženje i taj osjećaj kada si na bini i čekaš da prozovu tvoju školu je neprocjenjiv. U nama svima se probudila velika sreća, a neki su i zaplakali od sreće. Ovo nije bila teška koreografija jer to su neka uobičajena kola, nisu teška za sviranje na šargiji, ali ih je trebalo znati prilagoditi koracima i odraditi koreografiju. Ja sam svirao, a moja braća Gavrilo i Dušan su pjevali uz pratnju Stefana Tošića. Ponosni smo što smo prvaci Republike Srpske i meni to mnogo znači. Nadam se da ćemo iduće godine odbraniti titulu", priča Lazar.

Da su mladi Dervenćani zaslužno došli do uspjeha jer su nakon odličnog rezultata na Regionalnom takmičenju nastavili vrijedno da rade kazala je za "Nezavisne novine" učiteljica Andrea Miljić, koja vodi pobjedničku sekciju.

"U Derventi se njeguje folklor i ja sam kao dugogodišnji folkloraš odlučila da u školi kroz školsku sekciju tu ljubav prema folkloru i našoj tradiciji prenosim i na učenike. Zaista sam ponosna kad vidim da smo počeli od osnovnih koraka i došli do prvog mjesta na Republičkom takmičenju", kazala je ona.

Da je bila čast biti domaćin ove smotre potvrdila je u razgovoru za "Nezavisne novine" Elvira Miljić, direktorica OŠ "19. april", a kako je istakla, dobili su i pohvale od organizatora, Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

"Folklorna sekcija naše škole je relativno mlada, oko tri godine, međutim okuplja veliki broj članova. Vjerujem da je to i zbog toga što je Derventa inače poznata po folkloru, kulturno-umjetničkim društvima i veliki broj učenika i omladine bavi se folklorom više godina. Već prošle godine kada je bila Republička smotra folklora naši đaci su osvojili prvo mjesto, tačnije tada je to bila specijalna nagrada za scenski nastup", priča direktorica i napominje da je i ovogodišnji uspjeh, prvo mjesto u Republici, velika sreća i ponos i za djecu i za nastavnike koji s njima rade.

"Nadam se da smo bili dobri domaćini, a prema reakcijama kolega koji su došli iz gradova širom Srpske to je zaista bila lijepa manifestacija. Naši folkloraši imaće prijem kod gradonačelnika, što je običaj i tradicija za sve pobjednike na republičkim i regionalnim takmičenjima i slijedi im nagrada, a od strane škole će za Dan učeničkih postignuća dobiti posebnu nagradu za koju mi imamo naš interni pravilnik i internu nagradu kojom ćemo nagraditi folklornu sekciju naše škole", kaže Miljićeva i dodaje da joj je želja da ova manifestacija opstane i bude još masovnija.

Na trećoj Republičkoj smotri folklornog stvaralaštva osnovnih škola Republike Srpske svoje umijeće su predstavili učenici devet škola, i to iz Kotor Varoša, Prijedora, Bijeljine, Broda, Dragočaja, Bileće, Dervente, Nove Topole i Istočne Ilidže, a njihove umijeće je bodovao tročlani žiri u kome su bile Stana Nagradić, diplomirani koreograf, Mirjana Plisnić, diplomirani etnolog, i Nada Vukičević Tolić, magistar muzičke kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije