Obrazovanje

Učitelji sijaju i u krizi

Učitelji sijaju i u krizi
Foto: N.N. | Učitelji sijaju i u krizi

BANJALUKA, TUZLA - Vjerujem da bi se svi učitelji i nastavnici složili sa mnom da nije lako raditi u uslovima skraćenih časova, ali da je svakako mnogo bolje od nastave na daljinu, jer na ovaj način ostvarujemo ono što je veoma bitno i za nas i za djecu, a to je kontakt sa učenicima.

Učitelji su do sada uspješno odgovorili izazovima koje je donijela pandemija virusa korona, rekla je Dragana Davidović, učiteljica razredne nastave u OŠ "Desanka Maksimović" iz Trna, kod Laktaša.

Svjetski dan učitelja juče je obilježen, a ove godine je pod motom: "Nastavnici: vodeći u krizi, osmišljavaju budućnost."

"Zadatak svakog učitelja je da pronađe najbolji način da iz svakog učenika izvuče maksimum znanja. Ako učitelj nauči djecu da razmišljaju, već je uradio ogroman posao", kazala je Davidovićeva.

Istakla je da učenici i nastavnici jedva čekaju da se vrate što brže u normalne uslove rada te da dođe do skidanja maski jednog dana.

Gordana Gajanović, učiteljica u OŠ "Dositej Obradović" iz Banjaluke, ističe da je u današnje vrijeme biti učitelj veliki izazov.

"Prošla školska godina bila je svima mnogo teška, a naročito djeci i roditeljima, ali i nama učiteljima. Ipak nekako smo u hodu rješavali te probleme i pokazalo se da možemo da budemo učitelji na neki drugi način i u nekim drugim vremenima", kazala je Gajanovićeva za "Nezavisne".

Dodaje da je ljepše raditi u učionicama nego na daljinu, jer kako kaže, ipak je to prirodno okruženje.

"Tek sada, kada smo se vratili u učionice nakon šest mjeseci, vidimo koliko su nam učenici nedostajali. Iako učenici na neki način 'vuku' energiju iz nas, opet nam i pune baterije. Biti učitelj je jedan od najljepših poziva", ističe Gajanovićeva.

Prema njenim riječima, sada časovi traju po 20 minuta, pa imaju određenih poteškoća što se tiče gradiva, ali im najveći problem ipak predstavlja to što razredi nisu kompletni, odnosno učenici su podijeljeni u grupe.

"Za 20 minuta se može ispredavati određen dio gradiva, ali više nam svima nedostaje taj emotivni dio, jer smo podijeljeni u grupe i đaci jednog razreda ne mogu da se druže svi zajedno", ističe Gajanovićeva.

Ona je navela da su čak učenici njenog razreda pisali pisma jedni drugima.

Maja Bojić, učiteljica razredne nastave u OŠ "Dositej Obradović" iz Kneževa, rekla je da je u doba korone veliki izazov pred učiteljima.

"Vrijeme nastave je skraćeno na štetu učenika, i to na 20 minuta, a u pojedinim školama na 30 minuta. Na ovaj način djeci može da se pruži pola od onoga što bi trebalo, pa je potreban pojačan rad učenika kod kuće. Jedina dobra strana je ta da učitelj ima bolji nadzor nad svakim učenikom zbog malobrojnih grupa", pojasnila je Bojićeva.

Ona je navela da se zbog fizičke distance među djecom svakako smanjuje socijalizacija učenika.

"Sa druge strane, povećano je opterećenje nastavnika, pogotovo u školama koje imaju časove po 30 minuta, pa je radni dan produžen, jer se radi u dvije smijene", navela je Bojićeva.

Marina Knežević, predsjednica Društva učitelja RS i učiteljica u OŠ "Jovan Cvijić" u Brezičanima kod Prijedora, rekla je da je prosvjetni poziv izuzetno značajan za budućnost koju predstavljaju djeca.

Naglasila je da je ova školska godina drugačija, jer nastavni proces traje kraće, ali da su svi prosvjetni radnici izuzetno sposobni i osposobljeni za drugačije načine rada.

U BKC TK u Tuzli juče je održana Svečana akademija na kojoj su uručene nagrade i priznanja za životno djelo nastavnicima osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova, kao i uposlenicima Pedagoškog zavoda.

Bila je to prilika da se javnost podsjeti na nezavidan status prosvjetnih radnika i uslovе rada u školama, posebno u vremenu pandemije.

"Veoma je teško. Ipak, mislim da se dobro snalazimo u svemu. Previše je odgovornosti. Djeca su krenula u školu uz posebne mjere zaštite. Mi se držimo svih mjera jer moramo. Mislim da se zaista dobro pridržavamo toga, jer u našoj školi nemamo oboljelih od kovida-19. Prosvjetni radnici su uvijek mladi u duši, nas djeca podmlade i zato radimo s lakoćom. I kada je teško, mi to prihvatimo lako i riješimo onako kako najbolje možemo", ispričala je za "Nezavisne" Zrinka Andrejaš, profesorica i direktorica Srednje muzičke škole Tuzla.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, čestitala je prosvjetnim radnicima u RS Svjetski dan učitelja te istakla da je njihov posao jedan od najodgovornijih, jer oni vode stalnu brigu o vaspitanju i obrazovanju djece i novih generacija koje će u budućnosti voditi i razvijati RS.

Više žena u prosvjeti

U RS u školskoj 2019/2020. godini u osnovnom i srednjem obrazovanju obrazovalo se 125.537 učenika, a sa njima je radilo 12.156 nastavnika, od kojih su 69 odsto žene, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

"Pandemija virusa korona znatno je uticala na izazove s kojima se suočavaju već preopterećeni obrazovni sistemi širom svijeta. Nije pretjerano reći da se svijet nalazi na raskršću i da se sada, više nego ikad, mora sarađivati sa nastavnicima radi zaštite prava na obrazovanje", rekli su u Zavodu.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana učitelja jeste da se podstakne podrška nastavnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije