Obrazovanje

Univerzitet u Banjaluci: Prijem za studente iz Poljske

Univerzitet u Banjaluci: Prijem za studente iz Poljske
Foto: Ustupljena fotografija | Univerzitet u Banjaluci: Prijem za studente iz Poljske

BANJALUKA - Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin sastao se danas sa grupom od 13 studenata i dva profesora sa Katedre za srpski i hrvatski jezik Univerziteta u Vroclavu.

Tokom sastanka u Rektoratu Univerziteta u Banjaluci Gajanin je gostima predstavio našu visokoškolsku ustanovu i njene aktivnosti.

Kako je istaknuto tokom ovog sastanka, saradnja Univerziteta u Banjaluci i poljskih univerziteta traje još od 2004. godine. Pored Univerziteta u Vroclavu, UNIBL ima saradnju sa Univerzitetom u Gdanjsku, Univerzitetom Opole, Akademijom primijenjenih nauka u Varšavi, Univerzitetom u Katovicama i drugim. Kako je dogovoreno, u narednom periodu radiće se na jačanju i obnavljanju već uspostavljene saradnje. 

Inače, tokom boravka u Banjaluci grupa studenata od druge do pete godine studija i nastavnika sa Univerziteta u Vroclavu boravila je na Filološkom fakultetu, a u planu je i da posjete Prirodno-matematički fakultet.

Sastanku su prisustvovali i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci Milica Balaban, dekan Filološkog fakulteta Biljana Babić, potpredsjednik Studentskog parlamenta UNIBL Nikola Šobot, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić i predsjednik Udruženja Poljaka Banjaluka Danijel Kovč.

Univerzitet u Vroclavu najveći je univerzitet u oblasti Donja Šlezija u Poljskoj, na kojem danas studira oko 22.000 studenata. Ovo je jedan od najstarijih evropskih univerziteta, koji je do sada dao jedanaest nobelovaca iz raznih oblasti. Univerzitet ima deset fakulteta, između ostalog Filološki fakultet i Institut za slavističke studije, gdje se izučava srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije