Svijet

10 i po godina zatvora islamističkom regruteru u Njemačkoj

10 i po godina zatvora islamističkom regruteru u Njemačkoj
Foto: Wikimedia Commons/Ilustracija | 10 i po godina zatvora islamističkom regruteru u Njemačkoj

CELE - Sud u Njemačkoj osudio je danas iračkog propovjednika na više od 10 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za učešće u planiranju napada u Njemačkoj i prikupljanje sredstava i regrutovanje boraca za militantnu grupu "Islamska država".

Tužioci terete četrdesetogodišnjeg sveštenika Abua Valaa, koji je u sudskim dokumentima identifikovan kao Ahmad Abdulaziz Abdulah A, da je regrutovao najmanje sedam osoba koje su na kraju otputovale na Bliski istok, gdje su se borile zajedno sa "Islamskom državom".

Veruje se da su dvojica muškaraca koje je regrutovao ubili više od 150 iračkih vojnika u samoubilačkim bombaškim napadima.

Viši regionalni sud u sjevernom gradu Cele osudio ga je na 10 i po godina zatvora. Trojici članova islamističke mreže koju je osnovao izrečene su zatvorske kazne u rasponu od četiri do osam godina.

Glavni osumnjičeni, poznat pod nadimkom Abu Vala, što na arapskom znači "Otac lojalnosti", i još trojica uhapšeni su u novembru 2016. godine u racijama u pokrajinama Donja Saksonija i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Optuženi su se branili ćutanjem i nisu se izjasnili o krivici.

Tužilaštvo navodi da su optuženi držali časove religije tokom kojih je potencijalnim regrutima uručen radikalni islamski materijal.

Tužioci vjeruju da je Abu Vala propovijedao u džamiji Fusilet u Berlinu, čemu je prisustvovao tražilac azila koji je prošle godine ubio 12 ljudi na božićnom vašaru u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije