Svijet

AP: Tramp poboljšao i međunarodni položaj Izraela

AP: Tramp poboljšao i međunarodni položaj Izraela
Foto: Tanjug/AP | AP: Tramp poboljšao i međunarodni položaj Izraela

VAŠINGTON - AP u izvještaju sa današnjeg sastanka u Bijeloj kući prenosi da su Beograd i Priština normalizovali ekonomske odnose u okviru pregovora, koji uključuju i da Beograd premjesti ambasadu Srbije u Jerusalim, a da Izrael prizna takozvano Kosovo.

Agencija ocjenjuje da je odluka Srbije da premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim signal i Izraelu i SAD i podsjeća da je Trampova administracija priznala Jerusalim kao prestonicu Izraela 2017. godine i premjestila u taj grad američku ambasadu u maju 2018. godine.

AP ocijenjuje da je objava Bijele kuće o potpisivanju sporazuma predstavlja diplomatsku pobjedu za predsjednika Trampa uoči predsjedničkih izbora u novembru i unapređuje napore njegove administracije da se poboljša međunarodni položaj Izraela.

Agencija napominje da su ovi gestovi prema Izraelu dio nastojanja Trampove administracije da poboljša međunarodni položaj te zemlje, koji uključuje snažne osude kritika Izraela u UN i u drugim međunarodnim organizacijama.

Administracija Trampa posredovala je, podsjeća agencija, u sporazumu o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da je poslije toga upostavljen prvi direktni komercijalni let između dvije zemlje, a da su susjedna Saudijska Arabija i Bahrein dozvolili takvim letovima da prolaze kroz njihov vazdušni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije