Svijet

Afera "partigejt" lomi vrat Džonsonu?

Afera "partigejt" lomi vrat Džonsonu?
Foto: Tanjug/Ian Vogler, Pool Photo via AP | Afera "partigejt" lomi vrat Džonsonu?

Otkrića o žurkama u Dauning stritu za vrijeme lokdauna sve više ugrožavaju politički opstanak britanskog premijera Borisa Džonsona. Jedan poseban izvještaj trebalo bi da razotkrije sva kršenja pravila.

Njegovi politički protivnici dugo su sumnjali da će Boris Džonson svojim nepoštovanjem dužnosti i pravila sam sebe dovesti do pada. Sada se čini da bi skandal sa žurkom, "partigejt" mogao dramatično da ubrza njegov odlazak s mjesta premijera.

Nakon posljednjih izvještaja o zabavama u Dauningu stritu 10 tokom lokdauna, on se osjetio prisiljenim da lično zamoli kraljicu Elizabetu II za oproštaj: u aprilu su održane dvije zabave, uoči sahrane njenog supruga princa Filipa. U konzervativnom Tajmsu komentator Danijel Finkelštajn je napisao: "Glupost i arogancija s broja 10 su zapanjujući". I predložio je Džonsonu da podnese ostavku.

Nešto prije toga, Džonson je u parlamentu priznao da je u maju 2020. prisustvovao zabavi u bašti u Dauning stritu i izvinio se. Mislio je, kako je rekao, da je to "radni sastanak" - nakon čega se suočio sa talasom ismijavanja i poruga na Twitteru: "Kancelarijski materijal" je tako recimo u jednom tvitu napisano iznad slike police za vino u supermarketu.

Dirljiva slika 95-godišnje kraljice koja je sjedila sama na klupi u crkvi, daleko od svoje porodice, na dan sahrane princa Filipa, postala je simbol za bezobrazno i besramno ponašanja šefa vlade.

Jedno pravilo za vladare, drugo za narod

Većina Britanaca sada je s ljutnjom okrenula leđa svom premijeru. Njegova stranka, Torijevci, u istraživanjima javnog mnjenja pala je za deset bodova iza opozicije.

U nedjelju je voditelj Skaj njuza Trevor Filips jedva suzdržavao suze dok je intervjuisao poslanika Torijevca Olivera Daudena o skandalu sa žurkama. Njegova kćerka umrla je sama u svom stanu u aprilu 2021. za vrijeme lokdauna, njena porodica nije mogla da bude s njom - a u isto vrijeme u bašti Dauning strita održavala se pijana zabava s nekoliko desetina službenika kojoj je neko vrijeme prisustvovao i premijer Boris Džonson. 

"Može li premijer da razumije", upitao je Filips svog sugovornika, "zašto su ljudi tako ljuti?"

Džim Šanon iz Sjeverne Irske izmamio je suze tokom debate o skandalu u Donjem domu parlamenta kada je govorio o usamljenoj smrti svoje tašte tokom korona zatvaranja. U isto vrijeme, partijaneri u Dauning stritu poslali su jednog od članova osoblja sa kolicima u supermarket da kupi još vina.

"Jedno pravilo važi za njih, drugo za nas" - zaključak je mnogih Britanaca. Upravo to kršenje fer odnosa čini "partigejt" toliko opasnim za Borisa Džonsona.

Napad na BBC

Onda je tokom vikenda ministarka za kulturu Nadin Doris, jedna od Džonsonovih najvjernijih pristalica, rekla da vlada želi da do 2027. ukine pretplatu za BBC i da finansiranje javnog servisa zamIJeni novim modelom. To bi značilo kraj tradicionalne televizije, koja se smatra svetionikom kvalitetnog novinarstva.

Desničarski konzervativci, koji su dugo prozivali BBC kao ljevičarski i pristran, na to su aplaudirali.

Dali Džonson dakle želi da smiri desnicu u svojoj stranci, koja se sve više ljuti zbog loših anketa i afere "partigejt"? Opoziciona laburistička stranka ocjenjuje da je ta najava napad na BBC.

"Premijer vjeruje da bi oni koji izvještavaju o njegovim kršenjima pravila trebalo da snose posljedice, dok on od toga bježi", rekla je poslanica Laburističke stranke Lusi Pauel.

Šta je sljedeće?

U to se uklapa i način na koji Vlada sada želi da reaguje. Plan je skloniti novinare, konsultante i sve druge za koje premijer smatra da su uvučeni u skandal. Najavljena "noć dugih noževa" već se ismijava kao "duga noć žrtvenih jarca".

Boris Džonson mora da se bori za svoju funkciju. U beskrajnom lancu skandala, ovo je prvi koji je postao zaista prijeteći za premijera. Od trošenja milijardi funti prilikom kupovine zaštitne medicinske odjeće pri čemu su besramno profitirale pristalice Torijevaca ili skupog renoviranja službenog stana u Dauning stritu na čije zidove je premijerova supruga zalijepila zlatne tapete - Džonson je sve to uspijevao da izdrži s njemu svojstvenom lakoćom.

Ali žurke tokom lokdauna mogle bi da mu skrše vrat. Do kraja nedjelje očekuje se izvještaj nezavisne zvaničnice vlade s pojedinostima o svim vladinim kršenjima pravila tokom pandemije virusa korona. Izvještaj Suzan Grej mogao bi da bude kap koja će preliti čašu. Britanske novine izvještavaju da je nadležno stranačko tijelo već primilo 35 od 54 pisma potrebna za izglasavanje nepovjerenja. U međuvremenu, u Džonsonovom kabinetu, zagrijavaju se ministarka spoljnih poslova Liz Trus i ministar finansija Riši Sunak. Oni su njegovi mogući nasljednici.

(DW)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije