Svijet

Agent o stanju Salmana Ruždija: Vijesti nisu dobre

Agent o stanju Salmana Ruždija: Vijesti nisu dobre
Foto: Tanjug/AP | Agent o stanju Salmana Ruždija: Vijesti nisu dobre
Nezavisne novine

Britanski pisac Salman Ruždi, koji je izboden na bini tokom predavanja u američkoj saveznoj državi operisan je i na respiratoru, saopštio je u petak uveče njegov agent Endrju Vajli, prenosi BBC.

On je naveo da "vijesti nisu dobre", da Ruždi ne može da govori i da bi mogao da izgubi jedno oko, prenosi Tanjug.

"Salman će vjerovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena", rekao je Vajli.

Njujorška policija je saopštila da je privela Hadija Matara, napadača na čuvenog pisca, koji je napadnut juče dok se spremao da održi predavanje u zapadnom dijelu Njujorka.

Matar (24) iz Fervjua u Nju Džersiju, kupio je kartu da bi prisustvovao događaju, saopštila je policija, prenio je Rojters.

Iz policije Njujorka su u zvaničnom saopštenju povodom napada na Ruždija naveli kako je napadač oko 11.00 časova po lokalnom vremenu napao pisca i voditelja, a piscu nanio ubode u predjelu vrata i stomaka.

Izvještač AP vidio je kako je muškarac upao na binu u Institutu Čautaukva i počeo da udara ili ubada Ruždija dok su ga predstavljali na početku predavanja.

Voditelj koji je bio sa njim na bini, Henri Ris, tom prilikom zadobio je lakšu povredu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu, navodi BBC.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su osoblje i publika pojurili na napadača i spustili ga na zemlju, a zatim je uhapšen.

Vjeruje se da osumnjičeni nije imao saučesnike, a motiv napada još nije poznat.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada su prisutni pohrlili na binu da savladaju napadača i pomognu povrijeđenim muškarcima, prenosi BBC.

Policija je saopštila da je doktor u publici Ruždiju odmah pružio prvu pomoć.

Pisac je zatim helikopterom prebačen u Univerzittesku bolnicu pitsburškog medicinskog centra Hamot, u kojoj ga čuva policija, gdje je operisan.

Ruždi, rođen u Indiji, slavu je doživio sa knjigom "Djeca ponoći" 1981. godine, koji je prodat u više od milion primjeraka samo u Velikoj Britaniji.

Ali njegova četvrta knjiga, "Satanski stihovi", objavljena 1988, primorala ga je da se krije skoro deset godina.

Ona je zabranjena u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.

Godinu dana kasnije, tadašnji iranski lider ajatolah Homeini izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Povezane vijesti:

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije