Svijet

Ko je Salman Ruždi, prijetili mu godinama, sad izboden

Ko je Salman Ruždi, prijetili mu godinama, sad izboden
Foto: Tanjug/AP | Ko je Salman Ruždi, prijetili mu godinama, sad izboden

NJUJORK - Čuveni pisac Salman Ruždi napadnut je danas dok se spremao da održi predavanje u zapadnom dijelu Njujorka.

Iz policije Njujorka su u zvaničnom saopštenju povodom napada na Ruždija naveli kako je napadač oko 11 sati po lokalnom vremenu napao pisca i voditelja te piscu nanio ubod u predjelu vrata.

Ruždi je helikopterom prebačen u bolnicu i njegovo zdravstveno stanje još uvijek nije poznato, saopštila je lokalna policija.

Takođe, policija je navela da je napadač odmah priveden i da se nalazi u pritvoru, prenose agencije.

Književnik Salman Ruždi rođen je u Indiji, a slavu je postigao romanom "Djeca ponoći" iz 1981, koji je samo u Velikoj Britaniji prodan u milion primjeraka. Život mu je promijenila četvrta knjiga, "Satanski stihovi" iz 1988. godine.

Taj nadrealni, postmoderni roman izazvao je bijes islamskog svijeta koji su ga smatrali bogohuljenjem.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt. Zbog toga je pisac decenijama bio pod policijskom zaštitom.

Ruždi je bio veliki zagovornik slobode govora kojem je islamistička fetva promijenila život.

Nekoliko desetina ljudi ubijeno je nakon objave te knjige, među njima i njeni prevodioci. Nagrada za Ruždijevo ubistvo i dalje je aktivna, iako se godinama kasnije iranska vlast distancirala od Homeinijeve fetve. Pisac je, međutim, zadnjih godina živio relativno slobodno.

Kad ga je 2007. kraljica Elizabeta II proglasila vitezom, u Iranu i Pakistanu izbili su protesti. Jedan pakistanski ministar tada je rekao da odavanje te počasti "opravdava samoubilačke napade".

Književna događanja na kojima je učestvovao Ruždi dobijale su prijetnje ili su ih muslimani bojkotovali. Ruždi, sin bogatog indijskog muslimanskog preduzetnika, školovao se u Engleskoj i diplomirao istoriju na Kembridžu.

Guvernerka savezne države Njujork održala je vanrednu pres-konferenciju zbog brutalnog napada na Ruždija. Rekla je da je živ i da je prebačen u bolnicu, dodavši da je i moderator događanja napadnut.

"Prima svu potrebnu pomoć", dodala je.

Ruždi je danas trebalo da govori o Sjedinjenim Državama kao azilu za pisce i umjetnike, "kao mjestu za kreativno izražavanje", objavila je institucija.

Novinar Buffalo Newsa razgovarao je s očevicima brutalnog napada. Za BBC je ispričao kako je napadač iskočio iz publike noseći crnu masku, popeo se na binu i krenuo napadati Ruždija.

Američki PEN, organizacija posvećena književnosti i pravu na slobodu izražavanja, reagovala je na današnji napad na Salmana Ruždija.

"Ne možemo se sjetiti bilo kakvog uporedivog incidenta s današnjim javnim nasilnim napadom na pisca na američkom tlu. Ruždi je posvetio ogromnu količinu energije pomažući piscima kojima prijete uprkos činjenici da je decenijama primao prijetnje zbog vlastitog pisanja", stoji u reakciji predsjednice američkog PEN-a Suzanne Nossel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije