Svijet

Akcija u Brazilu: Policija otkrila ilegalno hrvatsko oružje

Akcija u Brazilu: Policija otkrila ilegalno hrvatsko oružje
Foto: Pixnio | Akcija u Brazilu: Policija otkrila ilegalno hrvatsko oružje

ASUNSION - Brazilska policija otkrila je nezakonitu trgovinu vatrenim oružjem iz Evrope u Južnu Ameriku, vrijednu oko 225 miliona evra, nakon što je kod uhapšenih osoba pronašla oružje proizvedeno u Hrvatskoj, izvijestilo je u utorak brazilsko ministarstvo pravosuđa.

Kompanija sa sjedištem u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, navodno je odgovorna za uvoz hiljada pištolja, pušaka i municije nekoliko evropskih proizvođača sa sjedištima u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji.

Istraga je započela 2020. godine u policijskoj stanici u Vitoriji da Konkuista, gradu s 341.000 stanovnika, na sjeveroistoku Brazila. Ondje su bile uhapšne dvije osobe s 23 pištolja hrvatskog porijekla i dvije puške sa znakovima neovlaštenog mijenjanja, te sa municijom i šaržerima za metke.

Brazilska policija je zatim pokrenula operaciju kodnog imena "Đakovo" uslijed koje je "otkrila višemilionsku šemu" nezakonite trgovine vatrenim oružjem iz Evrope u Južnu Ameriku.

Oružje je uvezeno iz Evrope u južnoameričku zemlju Paragvaj, gdje je prepravljeno, pa zatim preprodano grupama posrednika koje djeluju na granici između Paragvaja i Brazila. Prostor između paragvajskog grada Siudad del Este i brazilskog grada Foz do Iguaku je prostor zajedničke privredne zone gdje se granica prelazi bez pokazivanja dokumenata.

Posrednici su tamo kupljeno oružje preprodavali kriminalnim frakcijama u Brazilu, smatra policija.

Kompanija je u posljednje tri godine uvezla oko 43.000 komada oružja u Paragvaj, vrijednog oko 225 miliona evra (1.2 milijarde brazilskih reala). Tokom tog perioda izvršeno je 67 pretresa u kojima je policija zaplijenila ukupno 659 komada oružja na brazilskoj teritoriji. Oružje je oduzeto u deset federalnih država Brazila: Rio Grande do Sul, Santa Katarina, Parana, Mato Groso do Sul, Sao Paulo, Rio de Žaneiro, Minas Gerais, Espirito Santo, Bahia i Seara.

Proces je u toku na saveznom sudu u gradu Salvadoru, na sjeveroistoku Brazila, koji je izdao "25 preventivnih naloga za hapšenje, 6 privremenih naloga za hapšenje te 54 naloga za pretres i zapljenu u tri zemlje - Brazilu, Paragvaju i Sjedinjenim Državama". U Brazilu su nalozi uručeni u Rio de Žaneiru, Sao Paulu, Sorokabi, Praia Grandeu, Sao Bernardu do Kampu, Ponti Grosi, Fozu do Iguaku, Braziliji i Belo Horizonteu.

Brazilska policija nije navela ime osumnjičene kompanije, niti imena uhapšenih osoba.

Paragvajske novine "La Nacion" izvijestile su međutim da je u centru istrage kompanija Auto Suply (IAS), sa sjedištem u Asunsionu.

Predsjednik kompanije je argentinski državljanin Diego Dirisio, koji je osumnjičen zajedno sa svojom partnerkom Žulietom Nardi, a pod istragom je i nekoliko njihovih saradnika i prodavača, dodao je "La Nacion".

"Akcija obuhvata cijeli lanac kriminalne organizacije, od kompanije (vođe i prodavača) do posrednika koji su u vezi s kriminalnim strukturama u Brazilu" rekao je neimenovani izvor tim novinama.

Brazilska policija potvrdila je za "24sata" da je operaciju nazvala po hrvatskom gradu Đakovu, ali  je odbila dati više informacija jer je istraga u toku. Hrvatska policija nije odmah odgovorila na upit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije