Svijet

Albanci biraju novi saziv parlamenta

Albanci biraju novi saziv parlamenta
Foto: Anadolija | Albanci biraju novi saziv parlamenta

TIRANA - U Albaniji se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će 3,6 miliona birača, uključujući i veliki broj iseljenika birati 140 poslanika među kanidatima 12 političkih stranaka.

Albanci će na izborima odlučiti da li će dati povjerenje opciji Edija Rame premijera u posljednja dva mandata ili lideru opozicije Ljuljzimu Baši.

Na izborima u Albaniji prvi put učestvuje i jedna albanska stranka sa Kosova - pokret "Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija.

Kampanja je donijela retoriku međusobnog optuživanja glavnih rivala - Rame i Baše. Mediji su svakodnevno izvještavali o stranačkim skupovima, a najveću pažnju javnosti izazvalo je ubistvo jedne i ranjavanje pet osoba, u obračunu rivalskih socijalista i demokrata.

Ma ko da pobijedi na izborima u Albaniji, čekaće ga iste obaveze. Tokom pandemije virusa korona u Albaniji je zabilježen pad bruto nacionalog proizvoda od 3,3 odsto, ali je privreda zemlje pretrpjela i veliku štetu zbog razornog zemljotresa prije dvije godine, prenosi RTS.

Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost u Albaniji se procjenjuje na 15 odsto, ali dodatni problem predstavlja činjenica da je čak trećina mladih bez posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije