Svijet

Albanska mafija preuzela britansko tržište kokaina

Albanska mafija preuzela britansko tržište kokaina
Foto: Ilustracija NN | Albanska mafija preuzela britansko tržište kokaina

LONDON - Albanska mafija ili "mafija šiptara" preuzela je kontrolu nad tržištem kokaina u Velikoj Britaniji, piše britanski Miror i dodaje da tim tržištem, čija se vrijednost procjenjuje na pet milijardi funti.

Ta mafija je polako preuzela tržište u Britaniji, nakon što se veliki broj Albanaca preselio u Britaniju nakon pada komunizma u Albaniji 1990. godine, piše list.

Kako se navodi, sada "zastrašujući kriminalci" kontrolišu skorio cijelo tržište u Velikoj Britaniji, sa kokainom koji je najjeftiniji od 1990. godine, i najčistiji u posljednjih 10 godina.

Do preuzimanja tržišta je došlo tako što je albanska mafija, ili kako se još zovu "mafija šiptara" tako što je odbacila posrednike i počela direktno da komunicira sa kolumbijskim kartelima, što je omogućilo niže cijene i veću čistoću kokaina na tržištu.

Zbog toga se sada Velika Britanija suočava sa najvećim brojem mladih korisnika kokaina u Evropi.

Miror navodi da je jedan mali zupčanik u tom carstvu, gdje glavnu riječ vodi ozloglašena banda Helbanianc koja vlada delom istočniog Londona.

Ova banda je imala čak i svoj Instagram nalog na kome je imala 115.000 pratilaca, a koji je zatvoren u novembru prošle godine.

Portparol Nacionalne agencije za kriminal rekao je listu da su albanske kriminalne grupe imaju veliki uticaj na ostale kriminalne organizacije u Velikoj britaniji i pristup tržištu narkoticima, prije svega kokainom, a povezane su blisko sa grupama preko kojih peru nova i trguju ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije