Svijet

Albansko "groblje MIG-ova" postaje NATO baza

Albansko "groblje MIG-ova" postaje NATO baza
Foto: Ilustracija | Albansko "groblje MIG-ova" postaje NATO baza

Albanska vojna baza u Kucovi, već dugo poznata kao groblje MiG-ova, simbola nekadašnjeg moćnog ratnog vazduhoplovstva, trebalo bi da postane nova vazduhoplovna baza NATO saveza.

Albanija je 2005. "penzionisala" 225 MiG-ova sovjetske i kineske proizvodnje, a njen vazdušni prostor od 2009. kontrolišu NATO saveznice Italija i Grčka. To je urodilo privrednim propadanjem okoline Kucove koja je tokom komunizma bila poznata kao "Staljinovo".

"Baza je prvi potpis NATO na zapadnom Balkanu jer će Kucovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu Saveza za ovu regiju", kazao je ministar obrane Olta Džaka.

U prvu fazu radova NATO će uložiti više od 50 miliona evra (58 miliona američkih dolara) i Kucova će služiti kao baza za snabdijevanje, logistiku, obuku i vježbe, dodao je ministar.

Albanija smatra da zaslužuje transformaciju svoje stare baze kako bi doprinijela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO širom svijeta.

"Regija je u cjelini ušla u proces nepovratne evroatlantske integracije", istaknuo je Džaka.

Bazu u Kucovi, koju su 50-ih godina prošlog vijeka gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inžinjeri koji su ispod vazdušne piste uskladištili dinamit kako bi je raznijeli u slučaju da padne u neprijateljske ruke. Baza se nalazi na lokaciji koja cijele godine ima jako dobre vremenske prilike.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije