Svijet

Alma Zadić, ministarka u austrijskoj vladi: I Austrija i Bosna su dio mene

Alma Zadić, ministarka u austrijskoj vladi: I Austrija i Bosna su dio mene
Foto: N.N. | Alma Zadić, ministarka u austrijskoj vladi: I Austrija i Bosna su dio mene

BEČ - Ja sam uvijek iznova suočena s pitanjem: Odakle si stvarno? Tek u Njujorku sam zaključila da se ne moram odlučiti da li sam sad Austrijanka ili Bosanka. U Njujorku sam uvidjela da se mogu imati različiti identiteti. Naučila sam da su i Austrija i Bosna, ali i Evropa, dio mene, rekla je Alma Zadić, prva ministarka u austrijskoj vladi koja nije rođena u Austriji, za list "Die Zeit".

"Die Zeit" piše da je kao školsko dijete u rodnoj Tuzli doživjela početak rata.

"U maju 1992. otac me pokupio poslije škole i trčali smo zato što smo čuli pucnje. Narednih nekoliko mjeseci proveli smo u podrumu”, rekla je Zadićeva, takođe i najmlađa ministarka u Vladi Austrije, a koja je na čelu Ministarstva pravde.

Porodica se odlučila na bijeg. Njen otac, univerzitetski profesor na Elektrotehničkom fakultetu, uspio je na vrijeme otići u Austriju kako bi pripremio teren za svoju četvoročlanu porodicu. Alma je uspjela u humanitarnom konvoju UNa s majkom i četiri godine mlađim bratom napustiti grad.

Danas Alma putuje u BiH nekoliko dana godišnje u posjetu tetkama i rođacima.

"Za Bosnu me vežu sjećanja, ali moj društveni život i moji prijatelji su ovdje. To je kao kada posjetite staru domovinu i onda se vratite u svoj stvarni život ovdje u Beču", govori Zadićeva.

U svom razredu bila je jedina koja nije govorila njemački. Kada je nastavnicu pitala da joj objasni zadatak iz matematike, osorno joj je odgovorila: "Zašto, ionako nećeš ništa postići."

Kada se prebacila u drugu školu, u kojoj je bilo više djece migrantskog porijekla, Alma je, zahvaljujući dopunskim časovima, brzo naučila njemački, maturirala je odličnim ocjenama, studirala pravo, apsolvirala jedan semestar u inostranstvu u Milanu, nakon toga je provela dvije godine na magisteriju na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Vrijeme koje je provela s različitim nacijama dovelo ju je do proboja u pronalaženju same sebe.

Ona zbog toga smatra da pitanje za koga navija  nije fer.

 "Na primjer kada Austrija igra fudbalsku utakmicu sa BiH. To je isto kao pitanje majci čija djeca igraju tenis za koje dijete navija", uporedila je ona.

Ispričala je da su roditelji uvijek pokušavali da je drže dalje od rata i svih surovosti. "Oni s nama nikada nisu o tome razgovarali, ali u jednom trenutku počneš sebi da postavljaš pitanje kako je moglo da ode toliko daleko. Kako je moguće da u jednom društvu, koje je bilo tako homogeno, dođe do toga da komšije udare jedni na druge", kaže Alma Zadić.

Rekla je da je politika nahuškala ljude, podijelila ih i počela da dehumanizuje grupe ljudi.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije