Svijet

Pratite nas na Google news

Američki mediji: Tramp planira da osnuje novu stranku

Američki mediji: Tramp planira da osnuje novu stranku
Foto: N.N. | Američki mediji: Tramp planira da osnuje novu stranku
Srna

Odlazeći predsjednik SAD Donald Tramp razgovarao je u posljednjih nekoliko dana sa svojim saradnicima o osnivanju nove stranke, piše "Vol strit džurnal", pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom.

List navodi da je Tramp razgovarao sa nekoliko pomoćnika i drugih ljudi bliskih njemu, te da planira da novu partiju nazove "Patriotska stranka".

Tramp je u posljednjih nekoliko dana imao nesuglasice sa nekoliko lidera Republikanske stranke, uključujući lidera republikanaca u Senatu Kongresa SAD Mičela Mekonela, koji je juče izjavio da odlazeći predsjednik zaslužuje da snosi odgovornost za provociranje nereda u zgradni Kongresa u Vašingtonu 6. januara.

Iz Bijele kuće nisu komentarisali navode neimenovanih izvora.

"Vol strit džurnal" navodi da nije poznato koliko je ozbiljna Trampova namjera da osnuje novu stranku, za šta bi bilo potrebno puno vremena i resursa. Tramp ima veliku bazu pristalica, a određen broj njih nije bio uključen u Republikansku stranku prije predizborne kampanje 2016. godine.

Treće stranke obično nisu uspijevale da dobiju dovoljno podrške kako bi imale veću ulogu na izborima u SAD, a bilo kakav pokušaj osnivanja nove stranke nailazi na oštro protivljenje zvaničnika Republikanske stranke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije