Svijet

Pratite nas na Google news

Američki nosač aviona od srijede u Sredozemlju

Američki nosač aviona od srijede u Sredozemlju
Foto: Arhiva | Američki nosač aviona od srijede u Sredozemlju
Tanjug

VAŠINGTON - Američka Mornarica saopštila je da će nosač aviona "Hari S. Truman" zajedno sa grupom brodova koja ga prati, od srijede biti stacioniran u Evropi, u Sredozemnom moru, u skladu sa redovnim rasporedom, navodi Rojters.

Nosač aviona je glavni brod udarne grupe, a prate ga krstarica "Normandija" i četiri razarača - "Arlej Burk", "Bulkelej", "Forest Šerman" i "Faragut".

Zajedno sa tim brodovima, udarnu grupu će pratiti i njemačka fregata "Hešen".

"Truman" je borbena dejstva imao u prvoj polovini 2016. godine, protiv Islamske države, tokom kojih je izvršeno više od 2.000 letačkih misija, čime je oboren rekordni broj dejstava koji je 2015. godine postavio nosač aviona "Teodor Ruzvelt".

Nosač aviona "Hari S. Truman" se tada nalazio u istočnom Sredozemlju, odakle su vršeni napadi protiv terorističke tzv. Islamske države.

Avioni američke mornarice su u tom periodu bacili 819 tona bombi, naveo je sajt Militari.com.

Po povratku u bazu na "Trumanu" je izvršeno intenzivno održavanje, kao i unapređenje unutrašnjih i spoljašnjih komunikacionih mreža.

Renovirano je oko 2.300 metara palube, 8.600 kvadratnih metara hangarnog prostora, a izvršeno je i skoro 4.500 popravki na nuklearnim reaktorima koji brodu daju pogon, prenosi sajt.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije