Svijet

Američki novinar pušten iz pritvora u Libanu

Američki novinar pušten iz pritvora u Libanu
Foto: Ilustracija | Američki novinar pušten iz pritvora u Libanu

BEJRUT - Američki novinar Nikolas Frejks, koji je uhapšen u Libanu zbog sumnje da je prenosio snimak protesta jednom izraelskom mediju, pušten je iz pritvora.

Frejks (24) rekao je za AP da je oslobođen nakon što je skoro dva dana proveo u pritvoru, pošto je zvaničnom istragom libanskih vlasti utvrđeno da je nevin.

Bezbjednosne snage zadržale su Frejksa,inače frilensera, u nedjelju uveče u pritvoru zbog sumnje da je prenosio snimke uživo za izrealski Harec.

Frejks, koji u Libanu živi od decembra 2018, a porijeklom je iz Kalifornije, rekao je u telefonskom razgovoru za AP da je držan u samici u maloj sobi nakon što su mu konfiskovani telefon, kamera i bilježnica.

Sve stvari vraćene su mu po puštanju iz pritvora.

"Bili su ljubazni prema meni", rekao je Frejks dodajući da je dobijao cigaretu, hranu ili vodu, ako mu je nešto od toga bilo potrebno, ali napominjući da kroz prozor u samici nije moglo ništa da se vidi i da nije znao da li je noć ili dan.

On je dodao da mu je bilo dozvoljeno da pozove djevojku, kao i da ga je kontaktirao jedan američki diplomata.

U toku su sukobi između Libana i Izraela i njihovim građanima je zabranjeno da posjećuju ili imaju kontakt sa suparničkom stranom. Svaki kontakt se smatra nelegalnim, objašnjava američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije