Svijet

Obavještajci SAD: Počelo miješanje Rusije u proces predsjedničkih izbora

Obavještajci SAD: Počelo miješanje Rusije u proces predsjedničkih izbora
Foto: Tanjug/AP | Američki obavještajci: Već počelo miješanje Rusije u proces predsjedničkih izbora

Predstavnici američke obavještajne službe upozorili su članove američkog Kongresa da je Rusija već počela s miješanjem u proces predsjedničkih izbora s ciljem da aktuelni predsjednik Donald Tramp ponovo bude izabran.

O tome piše "Njujork tajms" pozivajući se na pet izvora.

Prema navodima američkog lista, pomoćnica direktora Nacionalne obavještajne službe Šelbi Pirson je 13. februara tokom brifinga pred Odborom Kongresa za obavještajne poslove iznijela te navode.

I republikanci i demokrate tražili su da im se predoče dokazi za to, ali zasad nije poznato kada bi informacije o tome mogle da im bude dostavljene.

List piše da je to razbjesnilo predsjednika Trampa jer smatra da će sada demokrate to iskoristiti protiv njega.

Neki izvori tvrde da je Tramp poslije tog brifinga kritikovao odlazećeg šefa obavještajnih službi Džoa Megvajera što je uopšte dozvolio da do brifinga dođe.

Posebno ga je iziritiralo to što je brifingu prisustvovao demokrata iz Kalifornije Adam Šif koji je učestvovao u pokretanju impičmenta.

Prije dva dana Tramp je postavio sadašnjeg ambasadora SAD u Njemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe.

I mada neki spekulišu da je pomenuti brifing uticao na takvu Trampovu odluku, neimenovani sagovornici američkog dnevnika tvrde da su ostavka Megvajera i brifing koincidencija.

Na brifingu Trampove pristalice su dovele u pitanje ove navode, ističući da Tramp ima veoma čvrst stav prema Rusiji.

Predsjednički izbori u Americi biće održani u novembru, a sada je u toku unutarpartijska trka u Demokratskoj stranci za preds,edničkog kandidata.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije