Svijet

Američki vojni avion srušio se kod Japana

Američki vojni avion srušio se kod Japana
Foto: Twitter / Printscreen | Američki vojni avion srušio se kod Japana

JAKUŠIMA - ​Američki vojni avion "Osprey" srušio se u srijedu uz obalu japanskog ostrva Jakušima u južnoj prefekturi Kagošima, s osam ljudi u njemu, izvijestio je potparol japanske obalne straže

Obalska straža dobila je informaciju o nesreći oko 14.47 sati po lokalnom vremenu, rekao je potparol, dodajući da je stožer 10. regionalne obalske straže poslao patrolni čamac i avion u područje nesreće. Potparol je rekao da zasad nema informacija ima li povrijeđenih, prenosi "CNN".

To je posljednja smrtonosna nesreća u kojoj je učestvovao vojni avion "Osprey", s brojnima prijavljenim tokom godina. U avgustu ove godine tri američka marinca su poginula, a nekoliko ih je teško povrijeđeno nakon što se njihov "Osprey" srušio tokom vojnih vježbi u Australiji, a godine 2022. pet američkih marinaca poginulo je nakon što se srušio tokom misije obuke u blizini Glamisa u Kaliforniji.

Iste godine četiri američka vojnika poginula su kada se avion tog tipa srušio tokom NATO-ve vježbe obuke u Norveškoj.

"Osprey" je vrlo fleksibilna letjelica koja može uzlijetati vertikalno poput helikoptera, ali i obavljati velike brzine krstarenja konvencionalnijeg turboprop aviona s krilima. Generalno, siguran je za letenje, ali avion je imao istoriju mehaničkih i operativnih problema od svog početka osamdesetih, prema vojnom analitičaru "CNN-a" i penzionisanom pukovniku američkog ratnog vazduhoplovstva Sedriku Lejtonu, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije