Svijet

Američki zvaničnici: Kina veća prijetnja od Rusije

Američki zvaničnici: Kina veća prijetnja od Rusije
Foto: N.N. | Američki zvaničnici: Kina veća pretnja od Rusije

VAŠINGTON - Kina vodi kampanju bez presedana da bi uticala na američko javno mnjenje uoči kongresnih izbora u novembru i predstavlja najveću dugoročnu kontraobavještajnu prijetnju po Sjedinjene Države, saopštili su bezbjednosni zvaničnici.

Sekretarka za unutrašnju bezbjednost SAD Kirsten Nilsen i direktor FBI Kristofer Rej svjedočili su u Senatu o tvrdnji predsjednika Donalda Trampa da se Kina miješa u američke izbore, prenosi Rojters.

Na pitanje da li je Peking veća prijetnja po zemlju od Moskve, Nilsen je odgovorila da postoje dvije vrste prijetnji po bezbednost američkih izbora: hakovanje ili remećenje izborne infrastrukture, koja obuhvata biračke spiskove i glasačke mašine, i kampanje za uticaj na izbore.

Rej je bio još oštriji u odgovoru da li Kina predstavlja veću prijetnju od Rusije, čije su aktivnosti tokom predsjedničkih izbora 2016. godine predmet sveobuhvatne federalne istrage, kojom se pokušava utvrditi i da li je Moskva sarađivala sa Trampovom kampanjom da utiče na glasanje.

"Kina na više načina predstavlja najširu, najkomplikovaniju, najdugoročniju kontraobaveštajnu pretnju s kojom se suočavamo", upozorio je Rej, prenosi Glas Amerike.

Naglasio je da se Rusija bori da ostane relevantna poslije raspada Sovjetskog Saveza i da je riječ o "aktuelnoj borbi", a da Kina vodi borbu budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije