Svijet

Amerika blizu odluke da krivično goni Boeing

Amerika blizu odluke da krivično goni Boeing
Foto: Tanjug/AP | Amerika blizu odluke da krivično goni Boeing zbog zanemarivanja bezbjednosti

VAŠINGTON – Federalni tužioci preporučili su Ministarstvu pravde SAD da protiv vodećeg svetskog proizvođača aviona "Boeinga" bude pokrenut krivični postupak nakon što je ta kompanija navodno prekršila sporazum o odloženom krivičnom gonjenju iz 2021. godine zbog dvije avionske nesreće iz 2018. i 2019. godine, saznaje CBS News.

Preporuka tužilaca Ministarstvu pravde ne predstavlja konačnu odluku, a ministarstvo ima rok do 7. jula da obavijesti federalni sud o svojoj odluci. "Boeing" je ranije ovoga mjeseca, negirao da je prekršio sporazum, rekla su dva dobro obaviještena izvora za CBS.

Izvori su naveli da je "Boeing" svoj odgovor na optužbe dostavio nakon što su tužioci rekli federalnom sudiji u američkoj državi Teksas u maju da je kompanija prekršila sporazum koji bi trebalo da dovede do odustajanja od krivičnih prijava Ministarstva pravde SAD u vezi sa dvije nesreće aviona 737 Max 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi, a tužioci su rekli da "Boeing" nije dovoljno radio na mjerama za poštovanje propisa.

"Boeing" i federalna vlada postigli su u januaru 2021. godine dogovor prema kojem je kompanija pristala da plati nagodbu u iznosu od 2,5 milijardi dolara i da se pridržava određenih odredbi u zamijenu da Ministarstvo pravde odustane od optužbe nakon tri godine, koji je trebalo da istekne u julu.

 Međutim, prošlog mjeseca, federalni tužioci su rekli da je "Boeing" prekršio na osnovu sporazuma o odloženom krivičnom gonjenju.

U januaru, vrata kabine Boeinga 737-Max 9, koji je letio za "Alaska Airlines", otkačila su se nekoliko minuta nakon polijetanja iz Portlanda u američkoj državi Oregon.

U izvještaju uzbunjivača, zaposlenog u "Boeingu" Sema Mohavka, iz juna izražava se zabrinutost da je ta kompanija koristila neispravne dijelove u konstrukciji svojih mlaznjaka.

Još jedan uzbunjivač, bivši menadžer za kvalitet Santjago Paredes, rekao je da je bio pod pritiskom da umanji probleme koje je otkrio dok je pregledavao trup aviona, dio koji je eksplodirao u januaru.

Generalni direktor "Boeinga" Dejvid Kalhun bio je saslušan u Senatu SAD prošle sedmice kada je rekao da je kompanija "daleko od savršene", ali je tvrdio da je posvećena tome da svaki zaposleni osjeća obavezu da javno govori o problemima koji postoje.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije