Svijet

Pratite nas na Google news

Amerika donirala Hrvatskoj dva borbena helikoptera

Amerika donirala Hrvatskoj dva borbena helikoptera
Foto: Ilustracija | Amerika donirala Hrvatskoj dva borbena helikoptera
Tanjug

ZAGREB - Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj dva borbena helikoptera UH-60 Black Hawk, piše portal Index.hr.

Radi se o dva helikoptera s bogatim paketima dodatne opreme, a donacija je vrijedna oko 55 miliona dolara, javio je portal pozivajući se na Obris.org, koji piše da su se pregovori o tome vodili i u Zagrebu s predstavnicima Pentagona i firme Lockheed Martin.

Navodi se da takva donacija ne dolazi bez obaveza za hrvatsku stranu pa tako Amerikanci traže da se donacija dva Black Hawka veže za obvezu da Hrvatska u dogledno vreme nabavi još helikoptera istog tipa.

Podsjeća se da je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević još prošle godine potvrdio da se s SAD-om pregovara o nabavci dva taktičko-transportna helikoptera Black Hawk, a prema najnovijim informacijama, dva takva helikoptera juče su sletjela u Zagreb.

Da će se to dogoditi, Krstičević je najavio i početkom ove sedmice kada je prilikom najave velike vojne vježbe "Velebit 18 - združena snaga", izjavio:

"Želim da vas pozovem i u onaj drugi petak kada ćemo ovde predstaviti jedno novo, jako sredstvo HV-a. Za sad bih se na tome zadržao."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije