Svijet

Amerika i NATO spremni za nastavak dijaloga sa Moskvom

Amerika i NATO spremni za nastavak dijaloga sa Moskvom
Foto: Tanjug/AP | Amerika i NATO spremni za nastavak dijaloga sa Moskvom
N.N.

VAŠINGTON - SAD i NATO su spremni da nastave recipročni dijalog sa Moskvom, saopštio je Stejt department nakon telefonskog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

"SAD i NATO su spremni da se ponovo sastanu sa Rusijom i posvećeni su zalaganju za kontinuiranu diplomatiju i recipročni dijalog", navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

U tekstu se precizira da je telefonski razgovor održan radi diskusije o daljim koracima nakon sastanka Savjeta NATO-Rusija 12. januara, prenio je TASS.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 17. decembra nacrt sporazuma o bezbjednosnim garancijama između Rusije i SAD i nacrt sporazuma koji osigurava bezbjednost Rusije i država koje su članice Sjevernoatlantske alijanse.

Zapad i Kijev u posljednje vrijeme optužuju Rusiju za pripremanje potencijalne "invazije" na Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takvi navodi "prazni i neosnovani" i da služe kao izgovor za eskalaciju tenzija.

On je naglasio da Rusija ne predstavlja prijetnju bilo kome.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije