Svijet

Amerika izdala upozorenje na moguće napade u Rusiji, Moskva reagovala

Amerika izdala upozorenje na moguće napade u Rusiji, Moskva reagovala
Foto: Ilustracija | Amerika izdala upozorenje na moguće napade u Rusiji, Moskva reagovala

Ambasada SAD u Rusiji izdala je hitno upozorenje svojim državljanima i pozvala ih da razmotre napuštanje te zemlje.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost napada na tržne centre, kao i na metro i željezničke stanice u Moskvi, Sankt Peterburgu i zonama u blizini granice sa Ukrajinom.

Ambasada je savetovala svoje državljane da "prilagode svoje planove" i razmotre evakuaciju iz zemlje a da za to ne bude potrebne asistencija američkih vlasti.

Građanima se savjetuje da prate lokalne i internacionalne medije i da izbjegavaju veća okupljanja. Apeluju na građane da svojoj rodbini i prijateljima javljaju gdje su i da vode računa o tome gdje se kreću, te da budu oprezni kada obilaze mjesta koja posjećuju turisti i građani iz zemalja sa zapada.

Državljanima SAD se savjetuje da uvijek i u svakom trenutku kod sebe imaju lična dokumenta, uključujući i američki pasoš sa validnom ruskom vizom.

Moskva reagovala na upozorenje američke ambasade

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na upozorenje američke ambasade u Moskvi da u Rusiji može doći do mogućih napada, i poziv ambasade državljanima SAD da razmotre napuštanje Rusije.

Zaharova je upitala da li su SAD podijelile svoja saznanja sa ruskim kolegama kroz zvanične kanale.

"Pitanje za Ambasadu SAD u Moskvi. Da li ste proslijedili bitne informacije svojim ruskim kolegama kroz zvanične kanale? Ukoliko ne, kako treba ovo da se shvati?", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije