Svijet

Amerika izvela vazdušne udare u Iraku i Siriji

Amerika izvela vazdušne udare u Iraku i Siriji
Foto: Tanjug/AP Ilustracija | Amerika izvela vazdušne udare u Iraku i Siriji

VAŠINGTON - Američko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je još jedan talas vazdušnih udara na položaje proiranskih oružanih formacija u Iraku i Siriji.

Kako je saopšteno, američki napadi su odgovor na napade dronova koji su izvršeni na položaje pripadnika američke vojske u Iraku.

Američka vojska saopštila je da su vazdušni udari izvršeni na operativne centre i skladišta municije proiranskih oružanih grupa na dvije lokacije u Siriji i na jednu lokaciju u Iraku, ali nema podataka o eventualnim ljudskim žrtvama, prenosi Rojters.

Ove vazdušne udare je naredio predsjednik SAD Džozef Bajden i to je druga takva predsjednička naredba od kako je došlo do smjene u Bijeloj kući prije pet mjjeseci.

Prethodno je predsednik Bajden u februaru izdao naredbu da se na specifične ciljeve i položaje proiranskih oružanih grupa u Siriji izvedu udari, kao čin odmazde na napade izvedene protiv američkih snaga u Iraku.

"Ovim vazdušnim udarima predsednik Bajden je jasno demonstrirao spremnost da zaštiti američko vojno osoblje", navodi se u saopštenju Pentagona.

Ovi vazdušni udari su izvedeni u trenutku dok američka administracija nastoji da oživi iranski nuklarni sporazum koji je 2015. godine postignut sa Iranom, a iz kojeg je bivši predsjednik SAD Donald Tramp odlučio da istupi prije tri godine.

Bijela kuća odbila je da komentariše najnovije američke vazdušne udare u Iraku i Siriji, ali danas će predsjednik Bajden primiti predsjednika Izreale Ruvina Rivlina s kojim će, između ostalog, razgovarati i o naporima da se oživi iranski nuklearni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije