Svijet

Amerika proširila optužnicu protiv Huaweija

Amerika proširila optužnicu protiv Huaweija
Foto: Ilustracija | Amerika proširila optužnicu protiv Huaweija

Američka vlada dodala je nove tačke optužnice protiv kineskog tehnološkog proizvođača Huaweija što je dovelo do većeg pogoršanja diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje.

Kako piše "CNBC", nova optužnica je podnesena na saveznom sudu u Buoklinu u državi Njujork, gdje se Huawei optužuje za zavjeru zbog kršenja zakona RICO koji se bavi organizovanim kriminalom i reketarenjem te zbog krađe trgovinskih tajni šest američkih tehnoloških kompanija.

Nove tačke optužnice su i navodno djelovanje kompanije u državama koje su pod sankcijama, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme, prošle godine se proglasio nevinim za optužbu podnesenu u januaru 2019. za bankovnu i telekomunikacionu prevaru, kršenje sankcija protiv Irana i opstruisanje pravosuđa.

Globalni finansijski direktor kompanije Meng Vanžu, uhapšena je u decembru 2018. u Kanadi na temelju te optužnice. Ona smatra da nije kriva te se protivi izručenju.

Huawei i Meng, kćerka osnivača kompanije, u ranijem su slučaju optuženi za pokušaj prevare HSBC-a i drugih banaka tako što su pogrešno predstavili odnos Huaweija s kompanijom koja djeluje u Iranu, prenosi "Klix.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije