Svijet

Amerikanci do 2030. ugrađuju lasersko oružje u borbene avione

Amerikanci do 2030. ugrađuju lasersko oružje u borbene avione
Amerikanci do 2030. ugrađuju lasersko oružje u borbene avione

VAŠINGTON - Američka vojska razvija lasersko oružje za novu generaciju svojih borbenih aviona.

Njeno ratno vazduhoplovstvo planira da stavi oružje na bazi lasera do 2030. godine, prenosi Business insider, pozivajući se na nedavno objavljeni dokument ARFLA (Air Force Research Laboratory).

Obzirom na potrebne preduslove, elementi tog oružja će morati biti spremni za laboratorijsko testiranje do oktobra 2014, dok spremnost za testiranje na avionima u simuliranoj okolini mora biti ostvarena do 2022. godine.

U tu svrhu se razvijaju tri laserska uređaja: mali laser za označavanje i osljepljivanje optičkih senzora neprijateljskih vazduhoplova, laser srednje veličine za onesposobljavanje raketa vazduh- vazduh, te visoko energetski laser, koji bi služio kao ofanzivno oružje umjesto topova, a možda i raketa kratkog dometa.

Navedena opružja moraju biti upotrebljiva na visinama i do 20 kilometara te pri brzinama između 0,6 i 2,5 maha. Tri firme, "Northrop Grumman", "Lockheed Martin" i "Boeing", izrađuju lasere za američku vojsku - "Grumman" za mornaricu, "Lockheed" za vazduhoplovstvo, a "Boeing" za kopnenu vojsku.

Američko ratno vazduhoplovstvo je već upotrebljavalo lasersko oružje na Boingu 747, a zamišljeno je bilo kao oružje protiv balističkih projektila. Međutim, taj je program otkazan, no znanje iz tog programa i dalje je primjenjivo.

Novi laserski sistem vjerovatno će se ugraditi prvo na avione F/A-XX, koji bi trebao u budućnosti zamijeniti superuspješni F-18 Super Hornet, prenosi Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije