Svijet

Pratite nas na Google news

Amerikanci napravili plan za ukidanje sankcija Venecueli

Amerikanci napravili plan za ukidanje sankcija Venecueli
Foto: Tanjug/AP | Amerikanci napravili plan za ukidanje sankcija Venecueli
Tanjug

MAJAMI - Zvaničnici SAD tvrde da je Trampova administracija spremna da ukine sankcije Venecueli u slučaju formiranja privremene vlade koju bi činili saveznici predsjednika Nikolasa Madura i opozicionog lidera Huana Gvaida, prenosi AP.

Ovaj plan, koji se poklapa sa Gvaidovom predlogom za formiranje hitne vlade u uslovima epidemije a radi pribavljanja inostrane pomoći, predstaviće danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Prema pisanom prijedlogu plana koji je dat na uvid Asošijeted presu, "Demokratski okvir za Venecuelu" zahtijevao bi od Madura i Gvaida da moć predaju petočlanom državnom savjetu do održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora krajem 2020. godine.

Četiri člana savjeta odabrala bi Narodna skupština koju kontroliše opozicija i za čije bi proglašenje bilo potrebno pribaviti dvije trećine glasova. Petog člana, koji bi obavljao funkciju privremenog predsjednika do održavanja izbora, imenovali bi drugi članovi savjeta. Ni Maduro ni Gvaido ne bi bili u savjetu.

U planu su takođe iznijeti uslovi pod kojima bi SAD ukinule sankcije Venecueli: petočlani savjet mora da funkcioniše i sve inostrane vojne snage moraju da napuste zemlju.

SAD se već mjesecima oslanjaju na ekonomski i diplomatski pritisak kako bi razbile vojnu podršku Maduru, a prošle nedjelje optužile su predsjednika i njegove saveznike za trgovinu drogom i pranje novca.

Gvaido, kojeg SAD i još skoro 60 drugih zemalja smatra zakonitim predsjednikom Venecuele, pozvao je na formiranje hitne vlade u subotu. On smatra da bi na taj način bilo moguće pribaviti inostrane pozajmice u iznosi od 1.2 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa koje Madura zbog svoje reputacije i nedavnih optužbi SAD nije u stanju da obezbijedi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije