Svijet

Pratite nas na Google news

"Amerikanci prodaju Turskoj ukradenu sirijsku naftu"

"Amerikanci prodaju Turskoj ukradenu sirijsku naftu"
Foto: Tanjug/AP | "Amerikanci prodaju Turskoj ukradenu sirijsku naftu"
Tanjug

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al Asad optužio je danas Sjedinjene Američke Države da prodaju Turskoj zaplijenjenu sirijsku naftu.

On je u intervjuu za kinesku televiziju Feniks na pitanje šta se dešava sa naftom proizvedenom u postrojenjima istočno od Eufrata, rekao "da je Amerika sada ta koja krade naftu i prodaje je Turskoj".

On je primijetio da su prije Amerikanaca izvore nafte koristili Džabhat al-Nusra a kasnije i Islamska država, objavila je agencija SANA.

"Turski režim direktno učestvuje u prodaji nafte, prethodno sa Al-Nusrom, kasnije sa ID, a danas sa Amerikancima", rekao je Asad.

Krajem oktobra američki predsjednik Donald Tramp objavio je planove o povlačenju američke vojske sa sjevera Sirije gde je Turska izvodila operaciju. Vašington je ipak dodao da će zadržati kontrolu nad naftnim poljima na sjeveroistoku Sirije, navodi TAS S.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Vašington krijumčari sirijsku naftu drugim zemljama i da su ti konvoji pod zaštitom američkih privatnih vojnih kompanija i specijalnih jedinica.

Sa druge strane, američki izaslanik za Siriju Džejms Džefri naglasava da je prisustvo SAD u regionu legalno i da Vašington želi da osigura da naftna polja na sjeveroistoku Sirije ne dospije u ruke terorista. On je u novembru rekao da po sirijskom ustavu, nafta pripada sirijskom narodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije