Svijet

Amerikanci uništili ruski tenk u Siriji, objavljen snimak

Amerikanci uništili ruski tenk u Siriji, objavljen snimak
Foto: Ilustracija | Amerikanci uništili ruski tenk u Siriji, objavljen snimak

DAMASK - Američki vojni dron uništio je u Siriji tenk T-72 proteklog vikenda. Radi se o poznatom tenku koji je proizveden u Rusiji, a uništen je tokom napada na snage koje ratuju na strani predsjednika Bašara al-Asada.

Do napada dronom došlo je nedaleko od mjesta Al Tabieh u nedjelju. 

General Džefri Harigan iz američkih vazdušnih snaga nije želio da nagađa ko je u trenutku napada bio u tenku. Jedan američkifunkcioner, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da su u tenku poginula najmanje dva vojnika vladine vojske, prenosi Reuters.

Američka vojska kazala je da je tenk uništen nakon što je ušao u domet pobunjeničkih snaga koje SAD podržava u ovom beskrajnom ratu.

Podsjetimo, američke snage su intenzivnim vazdušnim i artiljerijskim udarima prošle nedjelje odbili napad prorežimskih snaga na bazu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u naftom bogatom Deir El-Zoru, istočno od rijeke Eufrat, koja je još prošle godine dogovorena kao linija razgraničenja između dvije frakcije koje se bore protiv ID: SDF-a i koalicije predvođene SAD-om s jedne strane, te sirijske vojske i njenih saveznika s druge. 

Američko zapovjedništvo tada je procijenilo gubitke režimskih snaga, za koje su naveli da im nije poznat njihov sastav, na stotinjak ubijenih i 200-300 ranjenih. Rusko zapovjedništvo je iznijelo daleko nižu brojku od samo 25 ranjenih, bez mrtvih. Američka vojska nije, prema izvještaju Pentagona, imala nikakvih gubitaka, a samo jedan kurdski borac je ranjen.

Bloomberg je ovih dana objavio da su američke snage u borbama prošle nedjelje ubile više od 200 ruskih plaćenika. Za Bloomberg su ovu, po Moskvu vrlo neugodnu informaciju, otkrila dva ruska i jedan američki izvor koji su upoznati s detaljima napada.

Međutim, sa druge strane su se pojavile informacije da nisu u pitanju plaćenici već ruski civili koji se u Siriji nalaze u humanitarnim akcijama.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije