Svijet

Pratite nas na Google news

Amerikanci uspješno testirali novi raketni sistem

Amerikanci uspješno testirali novi raketni sistem
Foto: Ilustracija | Amerikanci uspješno testirali novi raketni sistem
Tanjug

VAŠINGTON - Američka vojska saopštila je da je uspješno testirala raketni odbrambeni sistem za koji eksperti tvrde da predstavlja prekretnicu i dokazuje da SAD jačaju svoje kapacitete za obaranje raketa srednjeg dometa.

Sistem "Egis" korišćen u najnovijem testu opremljen je presretačkom standardnom raketom koja je razvijena u zajedničkom poduhvatu kompanija "Rejteon Co." i japanske "Micubiši hevi industri Ltd".

Američki zvaničnici ocjenjuju da je zbog uspješnosti testiranja sistem sve bliži proizvodnji, prenosi Rojters.

Direktor Agencije za raketnu odbranu general-pukovnik Sem Grivs rekao je da test predstavlja "izvrsno dostignuće i ključnu prekretnicu".

Stručnjaci navode i da test omogućava da se nastave planovi o eventualnom razmještanju sistema u Poljskoj.

Planovi SAD da razmjeste raketnu odbranu u Poljskoj radi odvraćanja eventualnog napada Irana izazvali su uznemirenje u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija, ukoliko SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), morati da odgovori na sličan način i da evropske zemlje "moraju da razumiju" da rizikuju da budu meta kontraudara, ukoliko pristanu da na svoj teritoriji postave američke rakete srednjeg dometa.

Proba presretanja rakete izvedena je sa razarača USS Džon Fin u Pacifiku, a raketa koja je bila meta ispaljena je sa lokacije na Havajima.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije