Svijet

Ana Knežević nestala je u Madridu početkom februara: Šta se do sada zna?

Ana Knežević nestala je u Madridu početkom februara: Šta se do sada zna?
Foto: Tanjug/AP | Ana Knežević nestala je u Madridu početkom februara: Šta se do sada zna?

I dalje nema ni traga ni glasa od Ane Knežević, koja je početkom februara nestala u Madridu.

Ana, koja je udana za Srbina Davida Kneževića, posljednji put je viđena 2. marta ispred stana u luksuznoj zgradi koji je iznajmljivala, a njeni prijatelji i porodica već nedjeljama nisu čuli ništa o njoj.

Ana, porijeklom iz Kolumbije, američka je državljanka. Sa Davidom je bila u braku više od deset godina, a prije nekoliko mjeseci su odlučili da se razvedu. Ana je tada odlučila privremeno se preseliti u Španiju, gdje je u Madridu boravila od decembra.

Njeni prijatelji ne vide razlog zašto bi Ana samovoljno nestala, a glavna misterija su čudne poruke koje su 3. februara stigle sa njenog broja telefona, ali "ne zvuče kao Ana".

Mnoga pitanja ostaju bez odgovora. Da li je oteta? Da li je upoznala nekoga tog dana? Da li je prikazivala uspješan život, a u stvari je imala mnogo problema? Da li je promijenila planove koje je imala za februar? Njena porodica i prijatelji se nadaju da će biti pronađena živa i zdrava, ali istraga se nije pomakla s mjesta.

Šta se do sada zna?

Dvoje Aninih prijatelja je 3. februara dobilo poruke od Ane. U tim porukama Ana je napisala da je upoznala nekoga na ulici i da sa njim ide u vikendicu na oko dva sata od Madrida. Napisala je da je tamo signal loš i da će se javiti kad se vrati... Od tada je više niko nije ni čuo ni vidio.

Ono što je podiglo uzbunu jeste to što Ana nikada ne bi uradila ovako nešto. Nikada ne bi krenula negdje sa nepoznatim muškarcem, posebno van grada. Takođe, poruke prijateljima su poslate sa tri sata razmaka. Jedna na engleskom, druga na španskom, sa čudnim frazama, zbog čega su prijatelji uvjereni da ih Ana nije pisala.

Njena najbolja prijateljica Sana pokušala je da je kontaktira u stanu 4. februara, zbog čega je cijeli slučaj prijavila policiji. Kako je Sana ranije rekla za Telegraf.rs, stan je pregledan, ali nema znakova provale i premetačine, i dodaje da ništa od stvari ne nedostaje. Nedostaje samo Ana.

Španska Nacionalna policija je upoznata sa cijelim slučajem i vodi istragu o nestanku Ane, ali do sada nema pomaka u istrazi.

Hoaquin Amils, direktor udruženja koje traga za nestalima "SOS Desaparecidos Association", ističe da treba locirati njen telefon, provjeriti SIM karticu, pregledati snimke iz kraja gdje je živjela. Za 14 godina koliko radi, sjeća se samo nekoliko sličnih slučajeva koji su završili tragično. On takođe se nada da će Ana, koja je visoka 145 centimetara, i ima dugu valovitu smeđu kosu i smeđe oči, biti pronađena.

Podsjetimo, Ana je viđena 2. februara oko 22 sata ispred svog stana, a samo pola sata ranije u zgradu je ušla nepoznata muška osoba, koja je crnim sprejem išarala sigurnosne kamere.

Suprug u kontaktu sa policijom, ali nije došao da je traži

Postoje nelogičnosti i oko Aninog razvoda od supruga. Njeni prijatelji kažu da je razvod bio stresan, ali ističu da nije bilo nasilja, te da su Ana i David navodno pričali. Anina najbolja prijateljica Sana pozvala je Davida zabrinuta kada je Ana nestala. Tvrdi da je bio dogovor da se nađu u Madridu i krenu u potragu za njom, ali on nikad nije došao, već je otputovao sa Floride, gdje je nekad živio sa Anom, u Srbiju.

Njegov advokat je rekao da bi bilo nelogično da David traga za ženom u zemlji u kojoj nikoga ne poznaje, među ljudima čiji jezik ne govori I i u državi gdje ne posjeduje nijednu nekretninu. Advokat tvrdi da se David više puta čuo sa policijom i da je pružio informacije koje mogu da pomognu u istrazi.

Istakao je i da je par imao zajednički posao i brojne zajedničke nekretnine, te da su bili u toku pregovori o podjeli imovine. Navodi da je "rastanak bio sporazumni" te da su obje strane odlučile da angažuju jednog advokata da bi dogovorili podjelu imovine.

David imao ljubavnicu?

Mediji su pisali i da je Ana poslala poruku prijateljici u kojoj je svog supruga Davida Kneževića, optužila da je imao ljubavnu aferu.

 

"Imao je ljubavnicu u Bogoti. Bio je sa njom i to dok sam ja pokušavala da rješim stvari sa njim uz pomoć terapeuta za parove", napisala je Ana u poruci.

U toj poruci je istakla i da su ona i David imali svađu.

"U međuvremenu je urlao na mene da sam k**** što sam ga ispitivala pred drugima ('Zašto sam samo ja loš', 'Samo ja sam problem'), a on je pravio planove sa njom. Saznala sam za to nakon što me je ostavio kao psa na ulici u Beogradu", napisala je Ana navodno prijateljici.

Šta je Ana radila na dan nestanka?

Prema tvrdnjama prijatelja, Ana je 2. februara išla da gleda stanove jer je planirala da se preseli. Drugarici je pustila glasovnu poruku u kojoj navodi da je vidjela jedan stan kojim je oduševljena, te da ide da pogleda još jedan.

Obavijestila je Sanu i o tome da 5. februara planira da otputuje u Barselonu na jedan dan sa prijateljicom na kongres. U Barseloni se nikad nije pojavila.

Prijatelji tvrde i da Ana u trenutku nestanka nije imala ljubavnu vezu. Otkriveno je da je koristila aplikaciju za upoznavanje, a policija je navodno ispitala nekoliko osoba sa kojima je bila u kontaktu. Međutim, svi su tvrdili da nisu bili u vezi sa Anom, već da su samo bili prijatelji.

Porodica je pokrenula akciju prikupljanja novca kako bi platili privatnog detektiva.

Anini najmiliji još jednom su pozvali sve koji imaju bilo kakve informacije o Ani da kontaktiraju organizaciju "SOS Desparecidos", prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije