Svijet

Analiza: Kineski avion u trenutku pada letio gotovo brzinom zvuka

Analiza: Kineski avion u trenutku pada letio gotovo brzinom zvuka
Foto: Tanjug/AP | Analiza: Kineski avion u trenutku pada letio gotovo brzinom zvuka

Avion kompanije China Eastern Airlines je u ponedjeljak neočekivano počeo gubiti na visini, da bi se potom srušio u kineskom planinskom području. U nesreći su poginula 132 putnika i člana posade.

Bloomberg je objavio analizu praćenja podataka leta, a podaci pokazuju da je prije udara u tlo, avion jurio skoro brzinom zvuka. Boeing 737-800 je u zadnjim trenucima išao brzinom većom od 966 kilometara na sat.

"Preliminarni podaci pokazuju da je letio blizu brzine zvuka i da je imao jako strmi pad", rekao je stručnjak za aeronautiku Džon Hansman sa Univerziteta Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Problem crne kutije

Mjerenja su pokazala da brzina zvuka u vazduhu raste s temperaturom i vlagom. U vazduhu temperature 20°C ona iznosi 1.235 km/h na 0 metara nadmorske visine. Ali s obzirom na to da zvuk brže putuje kroz topliji vazduh, brzina potrebna za probijanje zvučnog zida se smanjuje na većim visinama, gdje su temperature niže. Na visini od nekih 10.500 metara, brzina zvuka iznosi oko 1.000 km/h.

Analiza Bloomberga pokazuje da se let 5.735 počeo naglo spuštati kada je bio na visini od  8.800 metara. Prije nego što je počeo naglo propadati, letio je brzinom od 960 km/h.

Ovi podaci se podudaraju s video-snimcima trenutka prije nego što je avion udario u planinu, na kojima se vidi kako avion pada u skoro okomitom položaju. Takav zaron je vjerovatno uzrokovao jak udar koji je možda oštetio i uređaje koji bilježe podatke i audio-zapise u kabini, iako su oni proizvedeni da izdrže većinu padova.

"Bio je to jak udar. Izgleda da je avion doslovce ispario. Jesu li uređaji za snimanje podataka mogli tako nešto izdržati? Ne znam", rekao je Bob Man, predsjednik konsultantske kompanije za vazduhoplovstvo R.W. Mann & Co.

Džejms Keš, bivši tehnički savjetnik američkog Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja, rekao je kako su moderne crne kutije u kojima se podaci pohranjuju na čipove proizvedene da izdrže jak udar.

"Ali, veći je problem pronaći crnu kutiju", rekao je Keš.

Zhu Tao iz Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine, rekao je juče kako za sada crna kutija nije pronađena. Dojavljivač na kutiji se nije aktivirao jer se to događa samo pod vodom.

Letio brže nego drugi avioni na tim visinama

Analiza Bloomberga daje grubu procjenu o brzini aviona jer se uzimala u obzir njegova horizontalna brzinu iznad tla, kao i brzinu spuštanja. Procjene brzine temeljile su se na tome koliko je brzo avion putovao između dvije tačke te se nije uzimao u obzir smjer vjetra ili druge atmosferske uslove. Stvarna brzina aviona mogla je biti i veća.

Nije moguće prema snimcima aviona koji strmo udara u planinu utvrditi njegovu tačnu brzinu pri udaru. Posljednji podaci koje je zabilježio Flightradar24 evidentirani su kada je avion letio na visini od 975 metara.

Otprilike 40 sekundi prije posljednjeg prenosa podataka, avion se prestao spuštati i nakratko počeo penjati prije nego što se strmoglavio. Ali i dalje je letio brže nego drugi avioni na tim visinama.

Avioni obično ne lete brže od 463km/h na visinama nižim od 3.000 metara. Prema podacima Flightradara24, avion kompanije China Eastern je na 975 metara visine letio brzinom od 756 km/h.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije