Svijet

Analiza: U 40 odsto zemalja svijeta mogući nemiri

Analiza: U 40 odsto zemalja svijeta mogući nemiri
Foto: Tanjug/AP | Analiza: U 40 odsto zemalja mogući nemiri

VAŠINGTON - Skoro 40 odsto zemalja na svijetu suočiće se u 2020. godini sa protestima i nemirima, pokazalo je najnovije istraživanje britanske konsultantske kuće Verisk Maplecroft.

Po najnovijem indeksu, od 195 svjetskih zemalja, u 47 je u 2019. godini bilo nereda, a predviđa se da će broj zemalja u kojima se neredi dešavaju poveća na 75, prenosi američki portal CNBC.

Prema analizi konsultantske kuće, Hongkong i Čile su označeni kao dvije žarišne tačke koje su doživjele najveći porast nemira od početka 2019., kao i da ne očekuje da će tokom naredne dvije godine doći do mira.

Ostale oblasti u kojima bi moglo da dođe do građanskih protesta su Nigerija, Liban i Boliviju, ali i Etiopija, Indija, Pakistan i Zimbabve.

Indeks predviđa da će 75 od 125 zemalja koje su pregledane osjetiti pogoršanje stabilnosti, odnosno da će skoro 40 odsto od svih 195 nacija u svijetu biti svejdoci poremećaja i protesta u određenoj mjeri.

Zemlje identifikovane u ovom zabrinjavajućem krugu uključuju veoma uticajne nacije - Rusiju, Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Tajland i Brazil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije