Svijet

Ankara demantuje da je uvrijedila Fon der Lejenovu

Ankara demantuje da je uvrijedila Fon der Lejenovu
Foto: Tanjug/AP | Ankara demantuje da je uvrijedila Fon der Lejenovu

ANKARA - Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je predsjednik Redžep Tajip Erdoan primio predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lejen u skladu sa "zahtjevima i sugestijama sa strane EU" i odbacio kritike da je Ankara uvrijedila lidera Unije.

Čavušoglu je rekao da su se turska strana i EU dogovorile o protokolu uoči sastanka sa Erdoanom prije dva dana.


Povezana vijest:

Erdoan iznenadio Fon der Lejenovu dočekom 


"Raspored sjedenja napravljen je u skladu sa sugestijama sa strane EU", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa kuvajtskim kolegom Ahmadom Naserom El Mohamadom El Sabahom u Ankari, prenijela je agencija DPA.

Evropska komisija ranije je izrazila razočaranost jer je Fon der Lejenova bila smještena na sofu sa strane, dok je njen kolega iz Evropskog savjeta Šarl Mišel dobio jedinu slobodnu stolicu pored Erdoana tokom posjete u predsjedničkoj palati.

Nejednak raspored sjedenja izazvao je optužbe o seksizmu na društvenim mrežama i ocjene da je to bio namjeran potez protiv Komisije.

Čavušoglu je rekao da su kritike na račun Turske "veoma nepoštene" i dodao da je sastanak bio "u okviru pravila međunarodnog protokola i gostoljubivosti Turske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije