Svijet

Antonov: Neće biti rata između Kijeva i Moskve

Antonov: Neće biti rata između Kijeva i Moskve
Antonov: Neće biti rata između Kijeva i Moskve

MOSKVA- Rat između Rusije i Ukrajine nije moguć, ocijenio je danas zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

"Ne vjerujem da bi Rusi i Ukrajinci mogli da ratuju. Međutim, mogu da potvrdim da Rusija neće dozvoliti nikakvo neprijatno iznenađenje kada je u pitanju bezbjednost Rusije", naglasio je Antonov.

On je dodao da su vojnici dvije zemlje u kontaktu, kao i da je broj ruskih vojnika sveden na minimum.

Antonov je demantovao izvještaje da je pojačno prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, koje su objavile vlasti u Kijevu i EU, prenosi RIA "Novosti".

Savjet Federacije je 1. marta odobrio predsjedniku Vladimiru Putinu da pošalje vojne snage na teritoriju Ukrajine do normalizacije društveno-političke situacije u ovoj zemlji.

Demonstranti u Slavjansku, pristalice federalizacije Ukrajine, pozvali su ruske vlasti da u region pošalju mirovne snage nakon što je tokom vikenda izvršen napad na kontrolni punkt demonstranta u ovom gradu.

 Američki predstavnici ne dolaze u Moskvu

Predstavnici SAD odbili su da učestvuju na ovogodišnjoj konferenciji o međunaordnoj bezbjednosti koja bi trebalo da bude održana 23. i 24. maja u Moskvi, saopštio je zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

"Pozvali smo sve države ali neki predstavnici neće učestvovati. Amerikanci su već odbili da učestvuju. Moguće je da će još neke države odlučiti da ne učestvuju, ali to je njihov izbor", izjavio je Antonov u intervjuu za dnevnik "Rosijskaja gazeta".

On je dodao da će konferencija biti održana uprkos zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Antonov je rekao da će ovogodišnja konferencija biti posvećena nedavnim događajima na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i Avganistanu.

"Do sada je više od 40 država i međunarodnih organizacija potvrdilo učešće njihovih delegata, među kojima je devet ministara odbrane. Konferenciju će pratiti više od 200 novinara", precizirao je Antonov.

Konferencija o međunarodnoj bezbjednosti koja je 2012. godine održana u Moskvi bila je posvećena protivraketnoj odbrani, dok je prošle godine tema bila evropska bezbjednost.

Ove godine očekuje se prisustvo oko 300 učesnika, prenosi RIA "Novosti".

Više država članica NATO, posebno SAD i Velika Britanija, suspendovale su vojnu saradnju sa Moskvom zbog ulaska Krima u sastav Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije