Svijet

Asanž: Sarkozi je "uklonio" Gadafija?

Asanž: Sarkozi je "uklonio" Gadafija?
Foto: N.N. | Asanž: Sarkozi je "uklonio" Gadafija?
N.N.

LONDON - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž se zapitao da li je bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi odgovoran za smrt “krunskog svjedoka“ Muamera el Gadafija.

On je istakao i da te tvrdnje, koje su prvi put u javnost dospjele 2012. godine, treba da budu ponovo provjerene poslije nedavnog otvaranja istrage protiv Sarkozija.

Asanž je skrenuo pažnju na tekst koji je objavio britanski Dejli mejl, a u kom se navodi da je Gadafija ubio pripadnik francuske tajne službe, prema naredbi tadašnjeg predsjednika Francuske.

“Motiv je bio da Gadafi bude uklonjen kako ne bi bio ispitivan zbog navodnih sumnjivih veza sa Sarkozijem. Ranije ga je francuski predsjednik nazivao “bratskim liderom“, a govori se i da je dobio milione od libijskog lidera kako bi finansirao svoju predsjedničku kampanju 2007. godine. Sa Gadafijem je bio blizak i bivši britanski premijer Toni Bler i tu je bilo priče o velikom novcu“, navodi se u tekstu.

Dejli mejl je tada pisao da su britanski i francuski “vojni savjetnici“ bili u Libiji tokom prevrata u kom je ubijen Gadafi, a privremeni predsjednik Vlade Libije Mahmud Đibril je rekao da se jedan strani agent umiješao među revolucionare kako bi ubio Gadafija.

“Od početka NATO ofanzive na Libiju, koju je podržavala i Sarkozijeva vlast, Gadafi je prijetio da će otkriti sve detalje njihovog odnosa. Sarkozi je imao svaki razlog da ućutka Gadafija, što je brže moguće. On je lociran tako što je upraćen njegov razgovor sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom“, pisao je italijanski dnevnik Korijere dela Sera.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije