Svijet

Asanž možda zatraži azil u Franuskoj

Asanž možda zatraži azil u Franuskoj
Foto: Tanjug/AP | Asanž možda zatraži azil u Franuskoj

PARIZ - Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž, koji se iz zatvora u Britaniji bori protiv izručenja Americi, mogao bi da zatraži azil u Francuskoj, izjavio je danas njegov advokat Erik Dipon-Moreti.

Advokat je rekao radiju "Evropa 1" da će Asanžov pravni tim biti u kontaktu sa francuskim presjednikom Emanuelom Makronom u vezi sa zahtjevom da Asanž dobije azil.

Asanž je izjavio da su njegovo najmlađe dijete i majka tog djeteta francuski državljani.

Njegovi advokati napomenuli su da ovakav zahtjev za dobijanje azila "nije uobičajen" zato što se Asanž ne nalazi na teritoriji Francuske.

Dipon-Moreti je rekao da će zahtjev biti zasnovan na humanitarnim i zdravstvenim osnovama, uz napomenu da Asanž pokazuje znake izloženosti "psihološkoj torturi".

"Član 53 našeg Ustava omogućava Francuskoj da dodijeli utočište čovjeku koji je ugrožen u smislu njegove slobode izražavanja", izjavio je advokat.

Asanž (48), koji je proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu prije nego što ga je britanska policija u aprilu prebacila u zatvor, tražen je u Americi prema optužbi za zavjeru radi hakerskog upada u državne kompjutere i kršenje zakona protiv špijunaže.

Ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao bi da provede decenije iza rešetaka.

Pred sudom u Londonu sljedeće sedmice se održava ročište na kojem će biti izneseni argumenti za i protiv njegovog izručenja u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije